Közélet

Megtalálták Robinson Crusoe szigetét – Nézze meg!

A Post-Medieval Archaeology című tudományos szaklapban megjelenő tanulmány szerint a régészek bizonyítékot találtak arra, hogy a regényfigura modelljéül szolgáló utazó valóban a Chile melletti szigetek egyikén élt.

A Juan Fernández szigetcsoport mintegy hétszáz kilométerre fekszik Chile partjaitól. A szakértők szerint Daniel Dëfoe egy Alexander Selkirk nevű skót tengerészről mintázta híres regényhősét. Selkirköt 1709-ben mentette ki egy csoport tengerész, miután hajótörést szenvedett és négy évig élt a szigeteken. Az író tiszteletére az egyik szigetnek a Robinson Crusoe nevet adták – írja a BBC.

Az archeológusok most tárgyi bizonyítékot találtak arra vonatkozólag, hogy Selkirk az egyik nagyobb szigeten, Aguas Buenas-on élt. A szaklapban publikált tanulmány szerint a szigeten felfedezték a hajótörött táborhelyét és kilátójának maradványai és egy korabeli navigációs eszközt is találtak, ami véleményük szerint Selkirké lehetett.

Ezt támasztja alá, hogy a karakter alapjául szolgáló skót tengerésznél számos matematikai eszközt talált a hajóskapitány, aki kimentette őt. A skót nemzeti múzeum igazgatója szerint örömteli, hogy a bizonyítékok megerősítik a korábbi feltevéseket és talán fellendíthetik a turizmust is.

Alexander Selkirk 1704-ben indult a tengerre a Cinque Ports nevű hajón, ahol másodtisztként szolgált. A Cinque Ports összetűzésbe került egy másik hajóval és valószínűleg megsérülhetett.  Stradling kapitány a lakatlan Juán Fernandez szigetcsoportnál kötött ki, hogy újra feltöltsék készleteiket.

Selkirknek komoly aggodalmai voltak a hajó állapotát illetően, ezért megpróbálta meggyőzni társait, hogy ne menjenek tovább, azt gondolva, hogy hamarosan úgy is jön majd egy hajó, ami tovább viszi őket.

Ezt az ötletet senki nem támogatta (mint kiderült, joggal), a kapitány pedig megelégelte Selkirk zúgolódását és közölte vele, hogy szívesen otthagyja a szigeten. Mire a lázadozó tengerész észbe kapott, egyedül maradt a szigeten egy puskával, némi lőporral, asztalos szerszámokkal, késsel és egy Bibliával felszerelve. A többi már irodalomtörténet…

Sziget régész Crusoe felfedez
Kapcsolódó cikkek