Közélet

Mi vár Obamára?

Tíz hét múlva Obama átveszi a világ vezető hatalmának elnökségét. Nem elég az otthoni baj, a világgal is törődni kell.

1. A gazdasági világválság

 Barack Obama a kampánya alatt nem kívánt úgy tenni, mintha azonnali megoldást tudna az ingatlanválságból kinőtt világkrízisre. Most igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy ez lesz az első dolga. Pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, egy azonnali mentőcsomagra van szükség. Persze hazabeszélt, az ottani munkanélküli segély kiterjesztését és az autóipart megmentését nevezte fontosnak - írja a Reggel.hu.

2. Külpolitikai csapat

A leendő alelnök, Joe Biden a külpolitika régi profija, de még kérdés, kik csatlakoznak a diplomáciai csúcsvezetéséhez. Külügyminiszter lehet az egykori elnökjelölt John Kerry, de illene valamelyik poszton gesztust gyakorolni a republikánusoknak az „új politika jegyében". Így pedig Robert Gates állítólag maradhat a védelmi minisztérium, a Pentagon élén.

3. Iraki kivonulás

Omaba azt ígérte, befejezi az iraki háborút. lehet, hogy a mostani védelmi miniszterrel végezteti el a piszkos munkát. A kampányban azt hangoztatta, hogy az iraki kormányra bízná az ottani helyzet kezelését. Ez még rosszul is elsülhet, mert ha az amerikaiak kijönnek, káosz, vagy erős iráni befolyás érvényesülhet. De ebből nem engedhet: két éve alatt ki kell jönni a sivatagból.

4. Al-kaida a hegyekben

Tekintve, hogy Afganisztánnak valóban van köze a szeptember 11-i merényletekhez, ott van értelme harcolni a terrorizmus ellen. Obama hozzátette, tudja, hogy a szomszédos Pakisztánban is rejtőznek terroristák (lehet, hogy Oszama bin Laden is). Szavait úgy is lehetett érteni, hogy akár Pakisztán bombázása is szóba jöhet.

5. Rakétapajzs

Kelet-Európa felett Dmitrij Medvegyev bepróbálkozott. Obama megválasztása után egy nappal az orosz elnök azzal fenyegette meg Amerikát, hogy ha Lengyelországba és Csehországba rakétapajzsot telepít, akkor ő a határ közelébe rövid hatótávolságú orosz rakétákat helyez el. Ez bizony kihívás: Obama kénytelen megmutatni, hogy ettől nem rezel be.

6. Globális felmelegedés

Obama a választási kampányban tisztább vizeket, tisztább levegőt, megújuló energiát ígért. Bushtól nem lesz nehéz e téren különbözni, de az olaj- és autógyári lobbi ugyanolyan erős lesz. Kérdés, mit kezd a nagy tekintélyű volt alelnökkel, Al Gore-ral, aki Nobel- és Oscar- és Grammy-díjat is kapott, de jelenléte elhomályosíthatná Obama vezető szerepét.

7. Afrika utolsó reménye

A kenyai apától származó Obama kénytelen lesz meghallani az afrikaiak kétségbeesett segélykiáltásait. Most éppen Kongóban mészárolnak embereket, de százasával szedi áldozatait a darfuri válság, az AIDS ész zimbabwei őrület. Ha Omaba nem lép, a hazai afro-amerikaiak is csalódhatnak. Ha megpróbálja, szinte biztos, hogy kudarcot vall.

8. És az örökzöld: Izrael és a palesztinok

Az amerikai zsidók bizalmatlanok voltak Barack Huszein Obamával. Az izraeli választások után esetleg meg lehet próbálni újraindítani a békefolyamatot (a már kinevezett leendő stábfőnök, a zsidó Rahm Emanuel Clinton idején már összehozott egyet Arafat és Rabin között), de csak akkor, ha az Izrael számára nem jelent semmilyen meghátrálást.

Obama al-kaida rakétapajzs világválság
Kapcsolódó cikkek