Közélet

"Mit szólna a vádhatóság, ha az ügyészség kiirtását" hirdetnék?

Kádár Ferenc ügyvéd felháborodva fogadta, hogy az ügyészség elutasította feljelentését a pár hete az Expresszben feladott gyűlölködő hirdetéssel kapcsolatban. Azt állítja, nemzetközi botrányt csinál az ügyből.

Kádár Ferenc azért tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert az Expressz újságban egy olyan hirdetés jelent meg, amely "zsidók kiirtására szakosodott céget" reklámozott. A BRFK-tól kapott válaszlevél szerint a népirtás előkészületének büntette nem valósult meg, mert nem közvetlenül és konkrétan szólít fel a hirdetés a bűncselekmény elkövetésére. Emellett a testület szerint a szöveget megjelenítők komolyságára sem utal semmi. Az ügyben a terrorcselekmény előkészületének bűntette sem merül fel, mivel ehhez valamilyen a megjelölt személy ellen irányuló erőszakos cselekedetet kell végrehajtani.

 Az ügyvéd a 168 Órának úgy reagált: "Mit szólna a vádhatóság, ha nem a zsidók, hanem az ügyészek kiirtásáról jelenne meg hirdetés?" Kádár Ferenc panaszt küldött a Fővárosi Főügyészséghez, mivel elfogadhatatlan, hogy a véleményszabadság leple alá bújva náció ideológiát hirdetnek.

Halmai Gábor szerint az Expresszben megjelenő hirdetés nem egyedi eset, a kuruc.infon is gyakran jelennek meg gyűlölködő, emberek kiirtására irányuló megjegyzések. És bár több feljelentés is született, azokat minden alkalommal hasonló okokkal utasították el.

Az alkotmányjogász szerint a döntés hibás, erre rámutat az Alkotmánybíróság 1992-es érvelés, miszerint a jelenségeket nem önmagukban, hanem a társadalmi szituációval együtt kell értékelni. Halmai szerint téved az ügyészség, amikor az eredménytelenség miatt mondja ki a bűncselekmény hiányát, az eredmény ugyanis ebben az esetben nem az erőszak, hanem a gyűlölet megszületése.

Tóth Mihály büntetőjogász szerint azonban az ügyészség álláspontja nem vitatható, büntetőjogilag ugyanis nem minősíthető előkészületi cselekménynek egy ilyen hirdetés feladása.

Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a közösség ellen izgatás pedig a jelenlegi törvényi szabályozás miatt nem mondható ki.

BRFK zsidó közösség expressz ügyészség gyűlölet
Kapcsolódó cikkek