Közélet

Több tucat terrorista-gyanús személyt szállítana el Obama

A tervek szerint több tucat vagy akár több száz, terrorcselekményekkel gyanúsított személyt szállítanak hajón az Egyesült Államokba, hogy ott bíróság elé állíthassák őket.

A terrorizmussal gyanúsított személyeket a guantanamói táborból szállítanák el, hogy szabályos büntetőjogi eljárást folytathassanak le ügyükben – tudósít az AP

Kampánya során Barack Obama amerikai történelem szomorú fejezetének nevezte Guantanamót, és kijelentette, hogy az ott fogva tartottakkal szemben az amerikai jogszabályoknak megfelelően járnak majd el. A részletekről akkor nem nyilatkozott.

A most kiszivárgott információk szerint három csoportra bontják a tábor lakóit. Egyeseket egyszerűen szabadon engednek, míg sokakat az Egyesült Államokban bíróság elé állítanak. Speciális eljárás alá vonják azokat, akik nemzetbiztonsági szempontból a legérzékenyebb adatok birtokában lehetnek. Az ő eseteiket egy külön e célra felállított bíróság kezeli majd.

Obama tervét mindkét politikai oldal jogi szakértői üdvözölték, de a republikánusok egy részéből biztosan nemtetszést vált ki, mivel az eljárás során az Egyesült Államokba szállítanák azokat a potenciális terroristákat, akiket eddig a kubai katonai bázison tartottak elzárva.

A Bush-kormányzat ragaszkodott ahhoz, hogy a foglyokat Guantanamóban állítsák haditörvényszék elé. A republikánus elnökjelölt is a tábor bezárását követelte kampánya során, de az ügyeket továbbra is a hadit törvényszék keretei között tartotta volna.

Obama terrorista McCain Guantanamo bíróság hadi
Kapcsolódó cikkek