Közélet

USA: Obama? McCain? Zárul a legköltségesebb kampány

Az Amerikai Egyesült Államokban ma van a választások napja, ezzel lezárul minden idők legköltségesebb kampánya.

Amellett, hogy az elnökre voksolnak, újraválasztják a 435 tagú képviselőházat és a 100 tagú szenátus harmadát - tudósít a Híradó.

A Washington Post kiszámolta: John McCain republikánus jelölt a legkedvezőbb forgatókönyv esetén sem nyerheti meg a választást, és az elemzők többsége is a demokrata jelölt Barack Obama győzelmére számít. A Post és az ABC News szerint az afroamerikai jelölt 54:43 arányban vezet.

A független Center for Responsive Politics intézet felmérésében az áll: összesen 5,3 milliárd dollárt fordítottak az idei kampányra a pártok és a jelöltek. A két párt közül a demokraták szedtek be többet támogatóiktól: 10 dollárból 6-ot tudtak felmutatni, míg a republikánusok csak 4-et. Az előző választáson ez még fele-fele arányban oszlott meg.

A választástól a január 20-án esedékes beiktatásig 77 nap áll a jövendő elnök rendelkezésére, hogy felállítsa az új adminisztrációt. Az Obama-csapat gerincét várhatóan a két Clinton-adminisztráció nyolc éve parkolópályán várakozó emberei adják.

Az Intrade választási tőzsdén hétfő este Obama választási győzelmének esélye 90, McCainé l0 százalékon állt; az elektori voksok megoszlása várhatóan 364-174 lesz a demokrata jelölt javára.

Obama McCain elnök USA
Kapcsolódó cikkek