Közélet

"Csányi szöges ellentéte Leisztingernek"

Csányi Sándor és Leisztinger Tamás, a két meghatározó hazai agrárvállalkozó a befektetési és az üzleti filozófiáját, sőt, a megtérülés elvárt tempóját tekintve is szöges ellentéte egymásnak. Ezzel együtt alapvetően nem versenyeznek a másikkal, hanem előfordul, hogy társtulajdonosként is együttműködnek - írja a Figyelő.

A döntően kárpótlási jegyek megforgatásából milliárdossá lett Leisztinger Tamás egy ügyes tőzsdei manőverrel szerezte meg a piacvezető Pick Szeged húsipari társaság 84,15 százalékát. Bár a vételár ellenértékén felül további milliárdokhoz is jutott, a húsipari társaság továbbértékesítése „leisztingeri mércével” rosszul sikerült. Az egyik remélt amerikai vevő ugyanis végül egy romániai feldolgozót vett, és az időközben bekövetkezett piaci bajok hatására a társaság már nem hozta, hanem vitte a pénzt. A cég gazdálkodása szempontjából veszteséges év után Leisztinger 2005-ben továbbadta a Pick Szeged Zrt.-t Csányi Sándornak.

Az élelmiszerágazaton belül az elmúlt években üstökösként felívelő birodalmat kiépítő agrárbefektető piaci információk szerint alig több mint 3 milliárd forintért vette meg a Picket. Csányi Sándor a nagy földterületet használó agrárcégek mellett a feldolgozó csoportokból is álló vertikumra esküszik. További lényeges különbség, hogy ő kezdettől fogva szakmai menedzsmentre bízta a vállalatirányítást.

Az agrárérzelmű Csányi már az évtizedes stratégiai fejlesztési tervei miatt is ragaszkodik a „jó sok pénzét” felemésztő agrár-élelmiszeripari társaságaihoz, és ezzel szöges ellentéte az új generációt képviselő, „földharcos” Leisztingernek - írja a hetilap.

Csányi Leisztinger agrár Pick Sole
Kapcsolódó cikkek