Közélet

Fények és árnyak 2008–ban - összefoglaló az idei évről

2008-ban is történtek jó és rossz dolgok. Például elkészült végre a Megyeri-híd, Kecskemétre költözött a Mercedes, Pekingben pedig sorozatban harmadszor is aranyérmes lett a vízilabda-válogatott. Kitört viszont a pénzügyi világválság, dolgozók ezrei kerültek utcára.

Overdose, az új magyar csodaló

Idén az egész ország megismerte Overdose-t, a hároméves angol telivért. Az új magyar csodalovat két évvel ezelőtt 3 ezer euróért vette Mikóczy Zoltán, ma már 4 millió euróra taksálják. Overdose eddig minden versenyét megnyerte – idén hat futamon győzött – , igaz, a párizsi Prix de L''Arc de Triomphe-on futamát leállították, mivel az egyik ló beragadt a startnál. A veretlen ló tulajdonosa kiemelte: minden pénznél többet ér, hogy Overdose-zal megadatik a lehetőség, hogy a világ legjobbjai között szerepelhet, így egyelőre nem kívánja eladni a lovat.

Mérnöki bravúr: elkészült a Megyeri-híd

Az eredetileg tervezett időpontnál 11 hónappal később, de szeptemberben átadták a forgalomnak a Megyeri hidat. A Dunán átívelő, Újpestet és Budakalászt összekötő új közúti híd a 2-es és a 11-es főút között teremt közvetlen kapcsolatot. A fővárost elkerülő M0-ás körgyűrű teljes hossza az átadott híddal együtt csaknem 80 kilométerre nőtt. Üröm az örömben, hogy a budakalásziaknak megígért elkerülő út nem készült el, megépítésére még éveket kell várni. Szigetmonostoron pedig március 1-jén tartják meg az autós kishíd építéséről a helyi népszavazást, miután összegyűlt a csaknem 500 támogató aláírás.

Irány Amerika! - vízum nélkül

George W. Bush amerikai elnök október 17-én jelentette be, hogy hat közép-európai országgal, köztük Magyarországgal szemben november közepétől eltörlik a vízumkényszert. A megállapodás értelmében a magyar turistáknak és üzletembereknek csak online kell regisztrálniuk az utazás előtt legalább 48 órával, és ha személyük nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra, két éven át szabadon beutazhatnak legfeljebb 90 napra az országba. Ugyan Sólyom László köztársasági elnök adatvédelmi aggályok miatt visszadobta az amerikai-magyar vízummentességi megállapodásról szóló törvényt a parlamentnek, de azt változatlan tartalommal újra elfogadta a T. Ház. Az államfő azért aggódott, mert az amerikaiak magyar ujjlenyomat-adatbázisokban turkálhatnának.

Kecskemétre költözik a Mercedes

Nem érinti a német Daimler válsága a kecskeméti Mercedes beruházást, a cég személygépkocsi üzletágának vezérigazgatója legalábbis aláírta a magyarországi telephely létesítéséről szóló megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A cég vezetése azt ígéri: a válság ellenére az eredeti tervek szerint épül majd meg a gyár – a gyártást 2012-től indítják be, a 800 millió euróból megvalósuló gyár 2500 embernek adhat munkát. A bevételek csökkenése miatt azonban a Mercedes anyacége, a Daimler már bejelentette: december közepén egy hónapra leállítja gyártósorait.

Olcsó benzin a válság miatt

Azt, hogy a válság megérkezett hozzánk is, azonnal észrevettük. A benzin ára lement 40-50 forinttal, ami kezdetnek nem rossz. Ráadásul a benzinár annak ellenére zuhant, hogy közben a forint sokat romlott. Az árcsökkenés messze nem volt arányos a kőolajár változásával: az ma kevesebb, mint a felébe kerül a nyári rekordárhoz képest. Ha ezt követné a mi benzinünk, 150 forint alatt kellene lennie. A benzin és a gázolaj ára az idén június 18-án érte el történelmi csúcsát a magyar piacon: akkor a gázolaj ára 335 forint, a benziné pedig 317 forint volt literenként. Ma már vannak olyan benzinkutak, ahol immár 230 forint alatt is lehet a 95-ös benzint kapni, míg a gázolaj ára 240 forint körül lehet.

Három a magyar igazság

2000 és 2004 után harmadszor is olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután a pekingi olimpia zárónapján Kemény Dénes csapata 14-10-re legyőzte az Amerikai Egyesült Államok csapatát. A magyar szempontból amúgy könnyen felejthető olimpián végül jó hajrával három aranyéremmel zárt a magyar csapat: Vajda Attila (kenu egyes 1000 méter) és a Kovács-Janics kettős (kajak kettes 500 méter) is olimpiai bajnoki címet szerzett.

Eltörölték a haláladót

Átment a parlamenten az adócsomagnak az a módosító javaslata, amely alapján a 20 millió forintnál kevesebbet érő örökölt után nem kell illetéket fizetni. Az MDF által kezdeményezett javaslat értelmében az illetékmentességre az úgynevezett elsőfokú örökösök, vagyis a gyerekek, a szülők és a házastársak lesznek jogosultak. Ha az ingatlan többet ér húszmillió forintnál, értelemszerűen az afölötti részt terheli illeték, ha viszont kevesebbet ér, akkor a fennmaradó részt kipótolhatja az örökös más vagyonelemekkel. Az illetékmentességet a folyamatban lévő, de még el nem bírált ügyeknél is alkalmazni kell.

Magyar halottak Afganisztánban

Egy hónap különbséggel a nyáron két magyar tűzszerész halt meg Afganisztánban. A 32 éves Nemes Krisztián és a 30 éves Kovács Gyula is akkor vesztette életét, amikor házi készítésű robbanószerkezetet próbáltak hatástalanítani. A tűzszerészeket hősi halottá nyilvánították és posztumusz előléptették. Szekeres Imre miniszter utasítására Havril András vezérkari főnök különleges vizsgálóbizottságot hozott létre a halálesetek körülményeinek tisztázására. Az elkészült jelentés szerint a katonákat tőrbe csalták, ők voltak a célpontjai a merényleteknek.

Bekopogott az államcsőd

Kis híja volt, hogy nem alakult ki államcsőd és szociális válság egyidejűleg a pénzügyi világválság miatt. A forint megállíthatatlan zuhanásától tartott a kormány, azonban ezt sikerült megakadályoznia. A legrosszabb forgatókönyv szerint a forint euróhoz viszonyított árfolyama nem állt volna meg 350-400 forintig. Ebből pillanatok alatt 20-30 százalékos alakulhatott volna ki, ami azt jelentette volna, hogy az emberek elveszítik a jövedelmük negyedét, harmadát.

Az is fenyegetett, hogy az állam papírjait a külföld nem vásárolja meg, a lejárt kötvényeket nem hosszabbítják meg, így az államnak valamennyi bevételét azok kifizetésére kell fordítania és akkor pár hónap, fél év múlva veszélyben került volna a tanárok, orvosok fizetése vagy a nyugdíjak. Várakozáson felüli, 25,1 milliárd dolláros, vagyis 20 milliárd eurós hitelkeretet kapott Magyarország az IMF-től és az Európai Uniótól.

Majd 18 százalékos a Észak-Magyarországon

Magyarország természetesen még nincs túl a válság nehezén, akár 50-100 ezer munkahely is megszűnhet, mire újra beindul a gazdaság. Szombathelytől Debrecenig dolgozók ezrei kerültek utcára, főleg az autógyártásban és az építőiparban tombol a leépítés. A legfrissebb adatok szerint a legveszélyeztetettebb régió az észak-magyarországi, ahol november végén csaknem 93 ezer munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ, a munkanélküliségi ráta 17,9 százalékos volt, miközben az országos ráta 9,6 százalékot tett ki.

Repültek a Molotov-koktélok

Súlyos bűntettek, gyilkosságok, Molotov-koktélos merényletek – a leszámolások arra utalnak, hogy a bűnözés gyarkan kilépett a kezelhető kategóriából. Az utóbbi időben előforduló esetek sértettjei többnyire szegény sorsú cigányok. A pécsi kézigránátos támadás után – amikor ketten meghaltak a robbanásban – döntött úgy Bencze József országos rendőrfőkapitány, hogy egy ötvenfős nyomozócsoport kizárólag azon fog dolgozni, hogy a roma telepek elleni támadásokat kivizsgálja.

Mélyponton a magyar-szlovák viszony

A magyarverésektől a nyelvhasználat korlátozásán át, Ján Slota gyűlölködő kijelentéséiig számtalan ügy rontotta a szlovák-magyar viszonyt az elmúlt években. A rendőrség megszüntette a nyomozást Malina Hedvig támadói ellen is. Idén nyáron tovább romlott a helyzet, mert a kormányközi megállapodások ellenére a magyar helységneveket kihagyták a szlovák tankönyvekből. Az utolsó csepp ez a dunaszerdahelyi focimeccs volt, ahol a szlovák rendőrök rárontottak a magyar drukkerekre. Akciójuk jogosságát azóta sem tudták bizonyítani. A Gyurcsány-Fico, a Sólyom-Gasparovic és a Göncz-Kubis találkozók sem sokat segítettek.

2008 Overdose államcsőd olimpia Mercedes Vízum válság Bush
Kapcsolódó cikkek