Közélet

Nem igaz, hogy a kutya se féltékeny

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ben (PNAS) megjelenő tanulmány szerint a kutyák is képesek az emberekhez hasonlóan féltékenységet érezni, ha nem kapnak meg valamit, amivel társukat kényeztették.

Friederike Range, a Bécsi Egyetem pszichológus kísérletei során arra kereste a választ: képesek-e a kutyák a féltékenységre? A PNAS-ban megjelenő tanulmányuk rámutat arra, hogy a kutyák is ismerik a féltékenységet, bár nem reagálnak olyan intenzíven, mint például a majmok – tudósít a Reuters.

A kísérletek során a kutyákat párba állították és feladatokat végeztettek velük. Ezután az egyikük jutalmat kapott, a másik viszont nem. Range megfigyelése szerint a jutalom nélkül hagyott állatok nyüszítettek, vakaróztak és általában idegesebben viselkedtek, mint a párjuk.

Köztudott, hogy a majmok intenzíven reagálnak, ha úgy érzik: nem kaptak elismerést olyasmiért, amiért másoknak jutalom jár. Mint kiderült, a kutyák is képesek a féltékenységet kifejezni, még ha nem is olyan intenzíven, mint a fejlettebb emlősök.

kutya PNAS bécsi féltékeny
Kapcsolódó cikkek