Közélet

Rövid a szoknya? Emelkedik az árfolyam - Tözsdei babonák

A HVG a legismertebb tőzsdei babonákat gyűjtötte össze. Bár elsőre talán nevetségesnek tűnik, erdetük valós tényekre vezethetők vissza.

A Mikulás-rallinak nevezett trend az utóbbi időkben szinte menetrendszerűen érkezett a fejlett világ tőzsdéire. A világszerte ismert jelenség azonban aligha van összefüggésben az év végi ünnepekkel, mint az elsőre sejthető lenne. Móró Tamás, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezető elemzője szerint elképzelhető, hogy tudatos manipuláció áll a dolog hátterében, ugyanis sok vállalati vezető éves teljesítménye alapján kapja bónuszait és különféle jutalmait, ezért érdekükben áll, hogy részvényeik árfolyama az értékelési időszak végén minél magasabban álljon.

Móró szerint azonban ez valószínűleg csak a legenda eredete, a ma már biztonsággal várható Mikulás-ralli inkább egyfajta önbeteljesítő jóslat eredménye. A befektetők a korábbi évek tapasztalatai nyomán emelkedésre számítanak, ezért vásárolni kezdenek, s az így a parkettre érkező tőke felfelé hajtja az árfolyamokat.

Májushoz is kapcsolódik tőzsdés babona. A gyakran emlegetett „sell in May and go away” (adj el májusban, és utazz el) mondás szerint nyáron a brókerek szabadságukat töltik, ezért nem mozgatják a piacot, csak azok adnak megbízást, akiknek valamiért pénzre van szükségük, és ezért eladják részvényeiket, emiatt viszont a nyári uborkaszezonban rendszerint lefelé csorognak az árfolyamok. És bár statisztikailag nyáron valóban többször esik a mint emelkedik, valószínűleg ma már ez is csak önbeteljesítő jóslat.

Szintén meglepő pontossággal működik egy másik amerikai eredetű babona, az úgynevezett Superbowl-indikátor. E szerint ha az amerikaifutball-kupa döntőjét, a Superbowlt egy régen a National Football League (NFL) kötelékébe tartozó csapat nyeri, akkor az adott évben emelkedésre, ha viszont egy volt American Football League-es (AFL) csapat nyer, akkor esésre van kilátás a tőzsdén. Az 1967 óta évente megrendezésre kerülő Superbowl történetében eddig a babona 81 százalékos megbízhatósággal működött. Az emelkedést jósló NFL-es csapatból több van, mint AFL-esből, így nagyobb eséllyel nyernek. Vagyis mindössze két olyan jelenség párhuzamba állításáról van szó, melyek gyakran fordulnak elő egyszerre, de egymástól teljesen függetlenül. Ázsiában a számmisztikához kapcsolódnak befektetői babonák.

A legfurcsább tőzsdei babona valószínűleg a szoknyadivattal kapcsolatos: a babona szerint ugyanis ha a rövid szoknya a divat a hölgyek körében, akkor a tőzsdén emelkedés, míg ha a szoknyák közt a hosszú van divatban, akkor a tőzsdén esés várható. A tapasztalatok szerint azonban ez a mítosz éppen ellentétes módon érvényesül, azaz nem a szoknyahossz irányítja a börzét, hanem a tőzsde a szoknya hosszát, ráadásul a hatás is fordított. Válságos időkben a divatot meghatározó trendirodák ugyanis a költségek lefaragása érdekében igyekeznek visszavenni az anyagfelhasználásból – mondta a HVG-nek Horváth Szilvia, a Modart Művészeti Divatiskola oktatási igazgatója. A miniszoknya éppen a hetvenes évek nagy olajválsága idején volt divatban, s napjainkban is a szoknyák rövidülésének lehetünk tanúi.

babonák bözre afl tőzsde
Kapcsolódó cikkek