Közélet

SMS-ben üzennek nukleáris katasztrófa esetén

2009-től szirénák helyett a mobilokra és a vezetékes hálózatokon keresztül elküldött szöveges üzenetben értesítik bármilyen fenyegetésről egy nukleáris létesítmény környékén élő húszezer családot a nagy-britanniai Plymouthban - írja az Index.

Az új riasztórendszer váltja majd a jelenleg használt szirénákat, amelyeket a városvezetés már elavultnak tart. "Ráadásul nemcsak radiológiai természetű probléma, hanem a várost fenyegető bármilyen veszély esetén is így figyelmeztetjük majd az embereket" - mondta Giles Perritt, Plymouth egyik városi tanácsosa. Az üzenetben természetesen információkat és teendőket is közölnének.

"Mi van, ha a mobilod éppen ki van kapcsolva, a vezetékesen pedig beszélsz valakivel?" - tette fel a kérdést az egyik megkérdezett helyi fiatal. "A sziréna régimódi, de bevált módszer" - mondta. "Szerintem jó, hogy haladnak a korral, de azért ez egy kicsit fura. Legközelebb már képüzenetet küldenek a robbanásról?" - méltatlankodott egy másik egyetemista.

Plymouthnál található többek között Nyugat-Európa legnagyobb haditengerészeti bázisa, ahol a brit flotta atom-tengeralattjáróinak szervizelését is végzik.

sms sziréna plymouth nukleáris
Kapcsolódó cikkek