Közélet

A magyar politikai elit mekkora hajlandóságot mutat a valódi változások iránt?

A parlamenti pártok megegyezéséhez politikai elkötelezettség legalább annyira szükséges, mint a szakmai konzultáció. Ez utóbbi két éve folyik, egyelőre eredménytelenül, annak ellenére, hogy az átlátható rendszerhez szükséges szakmai alapok a pártok rendelkezésére állnak - derül ki a Transparency International Magyarország közleményéből, melyet nyílt levél formájában juttattak el Horn Gáborhoz, az SZDSZ kampányfőnökéhez. a pártok rendelkezésére állnak.

"A Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország mőhelyeiben jelenleg folyik az eddigi egyeztetések és javaslatok dokumentumainak feldolgozása, amelyek alapján szakmai kerekasztal-beszélgetéseket fogunk kezdeményezni. Bízunk benne, hogy a vitafórumhoz az SZDSZ mellett a többi parlamenti párt is csatlakozni fog, és a kezdeményezés elősegíti egy szakmailag megfelelı megállapodás aláírását." - áll a szervezet közleményében, mely így folytatódik: "A politikai elkötelezettség elősegítése érdekében a választópolgárok minél szélesebb körében szeretnénk a párt- és kampányfinanszírozásra tett szakmai javaslatokat megismertetni, illetve a jelenlegi rendszer visszásságait feltárni. Célunk, hogy választópolgárok képesek legyenek maguk is megítélni, hogy a politikai elit mekkora hajlandóságot mutat a valódi változások iránt.
Az SZDSZ elkötelezettségét jól példázhatná, ha a többi párttal szemben jó példával járna elől és választási kampányai bevételi és kiadási oldalát teljes mértékben átláthatóvá tenné. Véleményünk szerint ezzel az intézkedéssel az SZDSZ vezetı szerepet játszhatna abban, hogy a parlamenti pártokat a változás irányába mozdítsa el." - áll többek között a közleményben.

Az ügy előzménye: Horn Gábor nyílt levelet írt a párt és a kampányfinanszírozás átláthatósága ügyében.  Részletek!

annyira szükséges, mint a szakmai konzultáció. Ez utóbbi két éve folyik, egyelőre eredménytelenül, annak ellenére, hogy az átlátható rendszerhez szükséges szakmai alapok a pártok rendelkezésére állnak - derül ki a Transparency International Magyarország közleményéből, melyet nyílt levél formájában juttattak el Horn Gáborhoz, az SZDSZ kampányfőnökéhez.

a pártok rendelkezésére állnak.VGO-->

Horn Gábor SZDZS
Kapcsolódó cikkek