Közélet

Kékesi: a képviselőt nem terheli büntetőjogi felelősség a szavazatáért

Az MSZP-s képviselő még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy eljárás indult volna ellene a terézvárosi ingatlanügyben. A Népszabadságnak úgy nyilatkozott: veszélyes a gondolatmenet, mely szerint a politikust nem csak politikai felelősség terheli voksáért.

Nem kapott semmilyen hivatalos értesítést Kékesi Tibor (MSZP), a VI. kerület országgyűlési képviselője arról, hogy bármilyen eljárás indult volna vele szemben - ezt a politikus nyilatkozta a Népszabadságnak.

Kékesi - aki 2002 óta képviseli Terézvárost a parlamentben - tagja volt az előző ciklusban a kerületi képviselő-testületnek, és ő is megszavazta az Andrássy út 47. szám alatti épület hasznosítását, amely miatt kedd óta gyanúsítottként hallgatják ki hűtlen kezelés vádjával az előterjesztést annak idején megszavazó képviselőket. (Verók István szocialista polgármestert ma hallgatják ki a rendőrségen.)

Kékesi azt mondta: meggyőződése, hogy a választott képviselőt a szavazatáért kizárólag politikai felelősség terheli, más - munkajogi, polgári vagy büntető - felelősség nem. A képviselő rendkívül veszélyesnek nevezte az ezzel ellentétes hozzáállást.

Mint mondta, e gondolatmenetet tovább folytatva akár azért is felelősségre vonható volna a honatya, hogy megszavazza a költségvetést, az alkotmánybíró azért, mert megkeresésre döntést hoz, végeredményben a választó is elkövethet bűncselekményt voksának leadásával. Terézváros országgyűlési képviselője szerint a most folyó eljárás fenekestül forgatja fel a demokráciába vetett hitet, és reméli, az esetből mindenki levonja a megfelelő tanulságot.

Mint arról beszámoltunk , a teljes előző ciklusbeli terézvárosi MSZP- és SZDSZ-frakció hűtlen kezeléssel való meggyanúsításához az Andrássy út 47. szám alatti épület eladásának ügye vezetett. A ház jelenleg üres, és ugyanúgy felállványozva áll, mint az 1990-es évek elején. Pedig a tanácsi szétosztásakor a Fővárosi Vagyonátadó Irodától a VI. kerület azzal a feltétellel kapta meg az épületet, hogy azt tíz éven belül felújítja.

Terézváros MSZP andrássy út ingatlan Kékesi
Kapcsolódó cikkek