Közélet

Mobilt a raboknak - Itt az igazságügyi tárca terve, mely megosztja az embereket

Használhatnák saját mobiljukat a fegyelmezett rabok - ezt tervezi az igazságügyi tárca. A börtönökben évente mintegy ezer becsempészett maroktelefont foglalnak le, miközben a hívások zavarására nincs pénz

"Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére" - tartja a De Gaulle egykori francia köztársasági elnöknek tulajdonított mondás. Most már a magyar igazságügyi és rendvédelmi tárca vezetői is ezt vallják. Juhász Gábor államtitkár a Magyar Televízióban nyilatkozta ugyanis: a jövőben engedélyeznék az elítélteknek, hogy mobiltelefont helyezhessenek letétbe, és ha a magaviseletük alapján kiérdemlik, akár naponta használhassák - írja a nol.hu.

A fogvatartottak egy részénél már ma is van mobil - évente ezret koboznak el -, ezért tényleg egyszerűbbnek tűnik, ha a maroktelefonon történő beszélgetést bizonyos feltételek esetén lehetővé teszik. Vagyis: aki tiszteletben tartja a börtönrezsim játékszabályait, jutalom gyanánt léphessen legálisan kapcsolatba a külvilággal - véli Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

Ezt részben osztják a lapunk által megkérdezett kriminológusok is. Ha a telefon azt szolgálja, hogy a szabadulás előtt álló vagy gondatlan bűncselekmény miatt bezárt elítélt a külvilággal fenntartsa a kapcsolatait, a szándék üdvözlendő. Ám úgy tartják, hogy például a kifejezetten anyagi haszonszerzésre irányuló, illetve a szervezett bűnözéssel vagy kábítószer-terjesztéssel összefüggő, esetleg erőszakos cselekmények elkövetői esetében csínján kell ezzel bánni. Szintén óvatosságra intenek az előzetes letartóztatottak esetében, akik befolyásolhatják a büntetőeljárás kimenetelét, ha telefonálhatnak. Ez összecseng az államtitkár véleményével, aki hangsúlyozta: a mobil engedélyezése elsősorban a szabadulók reintegrációjának elősegítését szolgálná.

De Gaulle Kökényesi Antal mobil
Kapcsolódó cikkek