Közélet

Oroszország leállítja a rakétatelepítést - Obama visszatáncol a rakétapajzs ügyében?

Oroszország leállította a rövid hatótávolságú Iszkander-rakéták kalinyingrádi (königsbergi) telepítésének tervét, miután úgy ítéli meg, az új amerikai kabinet eltemeti Bush európai rakétapajzs-tervét.

A rakétatelepítés feladását egy magas rangú orosz katonai képviselő az Egyesült Államok külpolitikájának változásával indokolta - írja a Neue Zürcher Zeitung. Az orosz telepítés válaszlépés lett volna a Csehországban és Lengyelországban telepítendő rakétavédelmi-rendszerre.

Az oroszok korábban már jelezték, készen állnak eltekinteni a rakéták kelet-európai telepítésétől, amennyiben Obama eláll a rakétapajzs-projekttől. Most vélhetően erre számítanak Moszkvában - tudósítja a BBC is.

Tavaly nyáron írta alá Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Prágában a csehekkel a rakétapajzs radarjairól szóló szerződést; az oroszok már ezelőtt is ellenlépést helyeztek kilátásba . A lengyelekkel is megszületett az aláírás; a pajzs létesítését a támogatja. Dimitrij Medvegyev orosz elnök tavaly novemberben jelentette be a most leállított Iszkander-tervet.

rakéta iszkander cseh Kalinyingrád lenygel pajzs
Kapcsolódó cikkek