Közélet

A Kadima nyerte az izaeli választást, de még nem tudni, ki alakíthat kormányt

Cipi Livni jobbközép Kadima pártja szoros versenyben, mindössze egy képviselői hellyel megelőzte a Benjamin Netanjahu irányította jobboldali Likudot az izraeli parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján szerda hajnalban közzétett részeredményekből.

A Kadima 28, az ellenzéki Likud pedig 27 mandátumra számíthat a 120 fős knesszetben. A Kadima így várhatóan eggyel kevesebb képviselővel rendelkezik majd, míg a Likud az eddigi 12 mandátumához képest jelentősen megerősödik.

A harmadik legerősebb párt a nem hivatalos eredmények szerint a szélsőjobboldali Iszrael Béténu (Izrael az Otthonunk) lett 15 mandátummal, negyedik helyen pedig a Munkapárt végzett 13 képviselővel. A Sasz szefárd ultraortodox vallási párt 11 törvényhozót delegálhat a parlamentbe - számol be az InfoRádió az MTI alapján.

A választási bizottság közlése szerint a választásra jogosultak részvételi aránya elérte a 65,5 százalékot. Hiába szerezte a Kadima a legtöbb mandátumot a választásokon, nem feltétlenül a legerősebb parlamenti frakció alakíthat majd kormányt. Simon Peresz államfő azt a politikust fogja megbízni a kormányalakítással, akinek a legnagyobb esélye van más pártokkal együttműködve többségi koalíciót létrehozni a parlamentben.

A jobboldali Likud 65 fős többségre tehet szert a szélsőjobboldal és a vallási pártok együttműködésével, míg a legtöbb szavazatot megszerző Kadima elvileg összesen csak 55 képviselő támogatását tudná biztosítani.

Netanjahu Izrael Peresz választás Livni kormány Kadima Likud
Kapcsolódó cikkek