Közélet

A Sygray örökösöké "Paris ítélete"

A Sigray örökösök másodfokon pert nyertek: a Zala Megyei Bíróság jogerős ítélete értelmében meg kell kapniuk a Helikon Kastélymúzeumtól a Paris ítélete című szobrot.

A mai bírósági döntés jelentős kihatással lehet a további, az örökösök által követelt mintegy 220 műtárgy sorsára. Emlékezetes: az örökösök korábban próbapert indítottak a Helikon Kastélymúzeum Kht. ellen, mert az önként nem adta ki nekik a Paris ítélete című szobrot. Először a Keszthelyi Városi Bíróság, majd pedig most a Zala Megyei Bíróság a műtárgy kiadására kötelezte a múzeumot.

Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet. A Sigray örökösök ezen kívül, az elmúlt napokban pert indítottak a Magyar Nemzeti Múzeum ellen, 14 db családi festmény kiadása iránt. Ugyanis az intézmény a képeket nem adta ki önként, holott ezek jogi megítélése azonos a korábban végrehajtói asszisztenciával kiadott Ocskay Johanna portréjával.

Az örökösök 2008 novemberében első fokon pert nyertek az Iparművészeti Múzeummal szemben, egy angol karosszék kiadása iránt, ez az ügy – a múzeum fellebbezése következtében – másodfokon folyamatban van.

Sygray Iparművészeti Múzeum Ocskay Paris
Kapcsolódó cikkek