Közélet

Az "isteni részecskéért" versengenek a tudósok

Az amerikai kutatók szerint európai kollégáiknak mindent be kell vetniük, ha ők akarják elsőként bizonyítani az isteni részecskének is nevezett Higgs-bozon létezését. A Cern részecskegyorsító és az amerikai Femilab munkatársai harcban állnak.

A Cern részecskegyorsító munkatársai egyik legnagyobb feladatuknak tekintik a Higgs-bozon azonosítását. Az "isteninek" is nevezett részecske, amelynek létezését elméleti fizikusok megjósolták, segíthet megérteni, miért van az anyagoknak tömegük – írja a BBC.

A Femilab Tevatron nevű részecskegyorsítójának tudósai szerint az 50-50 százalék az esély a megtalálásra, de az amerikai kutatók saját laborjukat tartják a valószínű győztesnek. A feladat: szubatomi résecskéket hatalmas sebességgel ütköztetni, az így keletkező hulladékból ugyanis kimutatható lehet a Higgs részecske.

A Cern jelentős hátránnyal indul a versenyben, mivel az európai részecskegyorsító egy műszaki hiba miatt szeptember óta nem üzemelt.

A szerkezet éppen akkor romlott el, amikor a szakértők szerint már közel járt a Higgs-részecske felfedezéséhez. A Tevatron kihasználta a kínálkozó alkalmat és meggyorsította kutatásait, így a kutatók most bíznak abban, hogy az amerikaiaké lehet a fizika történetének egyik legnagyobb diadala.

fizika részecskegyorsító cern Tevatron atom isteni részecske Higgs-bozon
Kapcsolódó cikkek