Közélet

Az SZDSZ ismét felszólítja Gyurcsányékat, tartózkodjanak a veszélyes lépésektől

Az SZDSZ üdvözli a kormány döntését, amivel 60 milliárd forintot zárolt a minisztériumok költségvetésével, hiszen ez az állami kiadások lefaragását jelenti - írja a párt közleménye.

Alapvetően téves azonban a kormányszóvivő érvelése arról, hogy a tervezett 60 milliárdos megtakarításra a "vártnál rosszabb" makrogazdasági mutatók miatt van szükség - írja a közlemény.

A szocialisták ezzel a lépéssel azt a korábbi hibájukat próbálják helyrehozni, hogy a kormány tavaly decemberben a parlament megkerülésével 80 milliárd forintot fordított a minisztériumok év végi többletigényeire, 120 milliárd forintot pedig a 13. havi bérkompenzációjára.

Az SZDSZ emiatt a költségvetési bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte tavaly év végén. A felelőtlen költekezést az IMF is bírálta januárban nyilvánosságra hozott jelentésében.

A liberális párt szerint a hatvanmilliárdos megtakarítás szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy a kormány meggátolja saját lépéseinek hátrányos következményeit. A hiány a kormány felelőtlen gazdaságpolitikájának következménye.

Amennyiben a kormány tavaly év végén a költségvetés elfogadása után nem kezd felelőtlen költekezésbe, a költségvetés is kedvezőbb helyzetben lenne. Ezúttal is felszólítjuk a kormányt, hogy tartózkodjon a költségvetés biztonságát, a munkahelyeket és a forint árfolyamát veszélyeztető lépésektől.

SZDSZ megtakarítások kormány állami kiadások költségvetés
Kapcsolódó cikkek