Közélet

Budapest a legbiztonságosabb főváros a régióban

A BRFK statisztikái ismét cáfolták az emberek biztonságérzetét: a számok bizonyítják, hogy kevesebb ember vált sértetté, így Budapest a legbiztonságosabb főváros a régióban.

Bár a fővárosi rendőrség továbbra is létszámgondokkal küzd, Budapesten mégis kevesebb rablás, betöréses lopás, emberölés történik, mint Pozsonyban, Prágában, Bécsben vagy Varsóban, és a budapesti rendőrség felderítési mutatója is jobb, mint amilyen az a környező fővárosokban. Legalább is ezt állította Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány, aki szerint a bűncselekmények száma összességében azért nőtt 5 százalékkal, mert több bűncselekményt – főleg gazdaságit – derítettek fel a rendőrök.

Tavaly 104 ezer bűncselekmény történt a fővárosban, 2007-ben 99 ezer, ez az elmúlt tíz év két legalacsonyabb adata. Csökkent a bűnelkövetők száma, de nőtt a fiatalkorúaké, és azoké, akik tudatmódosító hatása alatt követik el tettüket. „Miközben arról beszélünk, hogy az emberek biztonságérzete romlik, a számok ellentmondanak ennek, hiszen ténylegesen kevesebb ember vált sértetté, ténylegesen csökkentek a bűncselekmények” – fogalmazott a főkapitány.

Bejelentette: kísérleti jelleggel kialakítják a bűnügyi régiós modellt, amely lehetővé teszi, hogy március 1-jétől kerületeken átívelő illetékességgel nyomozzanak a rendőrök a személygépkocsi-bűnözés, a gépkocsi-lopások és a betöréses lopások esetében. Mint mondta, ezt az indokolja, hogy ezen bűncselekmények felderítésében a rendőrség 10-15 éve nem tud javulást felmutatni. Az idén is vezényelnek a fővárosba vidéki rendőröket olyan megyékből, ahol a határőrségi integráció miatt átmenetileg a szükségesnél több rendőr van. Mivel egyre több lottózót és patikát rabolnak ki, ezért a járőrözések útvonalát úgy fogják ezentúl megtervezni, hogy ezekre az üzletekre több figyelem jusson.

„A rendőrhiány Budapesten nem egy új keletű dolog. Több mint 10 éve van rendőrhiány. Mindenki azt remélte, hogy a határőrség beolvadásával ez a probléma valamilyen módon megoldódik. Hát nem oldódott meg” – mondta Bárdos Judit. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára szerint azért nem jöttek föl a kollégák Budapestre dolgozni, mert nem tudtak nekik megfelelő körülményt biztosítani. „Ezek a családok vidéken teremtettek egzisztenciát maguknak. Az, hogy adnak valakinek egy lakást Budapesten, az nem jelenti azt, hogy a családjával együtt egzisztenciális biztonságot is kap itt” – vélekedett Bárdos Judit.

MDF: Több pénz és minisztérium kell!

„A gazdasági és a szociális problémák mellett a közbiztonság is romokban hever, ezért van itt az ideje az önálló Belügyminisztérium visszaállításának. A jelenlegi 45 ezres rendőrségi létszámot pedig legalább 60 ezerre kellene növelni” – mondta Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője szerint a bűnözés egyre inkább terjed, a rendőrség pedig egyre kevésbé tud a kihívásoknak megfelelni. Hozzátette: a mostani rendőri állomány létszáma nem elegendő, vannak olyan települések, ahol nincs rendőr, nincs rendőrőrs. „Most itt az ideje, hogy ez az őrsprogram folytatódjék, a rendőrségnek nem kétmilliárd forintot kellene adni, hanem legalább hat-tízmilliárd lenne szükség ahhoz, hogy minden feltételnek megfeleljenek” – szögezte le Herényi.

Vég Márton - AS Network-->

Budapest rendőrség mdf BRFK Tóth Gábor bűnözés legbiztoságosabb főváros herényi károly rendőrhiány
Kapcsolódó cikkek