Közélet

Íme az LMP gazdaságélénkítő programja

A Lehet Más a Politika (LMP) kezdeményezés és a Compass Közpolitikai Intézet közös sajtótájékoztatón mutatta be zöld gazdaságélénkítési programját csütörtökön. Tanulmányukban a zöld munkahelyek teremtését, az adóreformot, és a közösségi közlekedés fejlesztését helyezték előtérbe.

A sajtótájékoztatót Scheiring Gábor a Lehet más a politika (LMP) kezdeményezés globalizáció műhelyének vezetője és Sebők Miklós, a Compass Közpolitikai Intézet kutatási igazgatója tartotta.

Bemutatták tanulmányukat, egy olyan gazdaság-élénkítési javaslatcsomagot, amely a hosszú távú fenntarthatósági szempontokra is tekintettel van. Kiemelték, hogy míg Európa parlamentjeiben a fenntartható programok mellett érvelnek, addig a hazai vitákban jórészt csak a mai gazdaság-szerkezetet konzerváló megoldások vannak terítéken. Ez, mint mondták, komoly felelőtlenség, komoly hiba.

Javaslataik között szerepelt zöld munkahelyek teremtése, az energia-hatékonyságot célzó épület-felújítások, különös tekintettel a panellakásokra, valamint a zöld adóreform.

Szerintük több forrást kell biztosítani a megújuló erőforrások kihasználására, valamint a közösségi közlekedés fejlesztését is prioritásként kezelik. A tanulmány az ökológiai és társadalmi problémákat a gazdasági visszaeséssel egy keretben kezeli.

Az LMP szerint a válság lehetőségeket is kínál a változásra. E lehetőségek elszalasztását a jövő nemzedékei kérik majd számon rajtunk. A hazai, szűkre szabott költségvetési mozgástérben a nagy állami kiadásnöveléssel járó keresletélénkítő politika nem járható út – emelték ki az előadók.

Aláhúzták: a környezethasználat nagyobb terhelésével, és a munka terheinek csökkentésével megvalósítható egy olyan bevétel-semleges költségvetési átrendezés, ami a „zöld" szektorokba való beruházásokhoz is forrásokat teremt.

Compass Közpolitikai Intézet LMP Sebők Miklós Scheiring Gábor zöld élénkítés
Kapcsolódó cikkek