Közélet

Mumbai robbantás - Pakisztán elismerte érintettségét

Rehman Malik belügyminiszter elismerte: a 173 áldozatot követelő mumbai merényletsorozatot részben az illegális Lashkar-e-Taiba militánsok tervezték meg. Ezzel Pakisztán hivatalosan is elismerte érintettségét, amelyet India kezdettől fogva hangsúlyozott.

A pakisztáni belügyminiszter mai nyilatkozata szerint a nyolc tettes közül hatot már elfogtak. Malik szerint egy e-mail igazolja, hogy a terroristák a Lashkar-e-Taiba militáns szervezet tagjai voltak – tudósít a BBC News.

A terrorszervezet két tagját már letartóztatták, köztük azt a férfit is, aki a hatóságok szerint a támadásokat kitervelte. Pakisztán most először ismerte el, hogy India állításai igazak. Pakisztán eddig hivatalosan még soha nem erősítette meg azt sem, hogy bármilyen, más országba irányuló terrortámadást területéről szerveztek volna meg. Iszlámábád bejelentése kényes kérdéseket vethet fel az ország biztonságát illetően.

India és Pakisztán között akkor erősödött fel a feszültség, amikor Delhi azt állította: a mumbai támadások mind a tíz elkövetője pakisztáni származású. Később India továbbment és azzal vádolta a pakisztáni titkosszolgálatot, hogy segítséget nyújtott a merényletek tervezésében és kivitelezésében.

mumbai merénylet delhi Pakisztán Iszlámábád India terror
Kapcsolódó cikkek