Közélet

NATO - A tagországok nem lelkesek az afganisztáni misszióért

A NATO vezetői jelenleg Krakkóban tárgyalnak többek között az afganisztáni helyzet megoldásáról. Az augusztus 20-án tartandó választások lebonyolításához Jaap de Hoop Scheffer főtitkár szerint 10 ezer plusz katonára lenne szükség, de a toborzásban a tagországok nem járnak élen.

Az Egyesült Államok és egyúttal a a legjelentősebb afganisztáni missziójára készül. Washington 17 ezer katonát küld az országba, az európai szövetségeseken pedig most nagyobb a nyomás, hogy friss erőkkel vegyenek részt az akcióban – tudósít az AFP.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter a NATO krakkói találkozóján úgy fogalmazott: nagy az igény az új csapatok toborzására, de a szövetségesek reakciója csalódást keltő. Gates ugyanakkor hozzátette: a NATO elsősorban a civil oldalon, a rendőrök kiképzésében, a korrupció és a droghasználat csökkentésében tud eredményeket elérni. "Remélem, hogy a szövetségeseink könnyen felemelik majd a csapatok létszámát, különösen hosszú távon".

Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára 10 ezer plusz katona bevetését szorgalmazza, a tagországok viszont eddig nem jeleskedtek a toborzásban, annak ellenére, hogy a következő hónapokban Hamid Karzai afgán elnöknek valószínűleg "alkotmányos válsággal" kell szembenéznie. David McKiernan, az Afganisztánban szolgáló amerikai erők főparancsnoka a napokban úgy nyilatkozott: még a csapaterősítésekkel együtt is "kemény év" lesz a 2009-es. A NATO tagországok közül eddig csak Németország jelezte, hogy hatszáz fővel felemeli Afganisztánban szolgáló katonái számát.

tábornok Afganisztán McKiernan NATO amerikai
Kapcsolódó cikkek