Közélet

SZDSZ: A kétpártrendszert erősítené az új választójogi csomag

A kétpártrendszer kialakulását erősítené a kormányfő választójogi csomagja az SZDSZ szerint. Gulyás József, a párt képviselője a Népszabadságnak azt nyilatkozta: támogatják az Országgyűlés, illetve az önkormányzati testületek létszámának csökkentését, és akár a listás rendszer irányába is hajlandóak lennének "eltolni" a (jelenleg egyéni és listás képviseleti, vegyes) rendszert, a választói akarat torzítását eredményező megoldásokat azonban nem támogatják.

A Népszabadságnak adott nyilatkozatában Gulyás József felhívta a figyelmet, hogy a kormány által javasolt megoldás a települési önkormányzatokból kiszorítaná és a nagy pártok ernyője alá terelné a civil szervezeteket, illetve a függetleneket. Az új modell ráadásul nem csak a helyhatóságokban erősítené a pártosodást: a pártok helyi támogatottsága nyilvánvalóan a parlamenti erőviszonyokat is meghatározná.

A kormány által javasolt megyei mandátumkiosztási módszer, ahogy eddig is, most is kizárólag a Fidesznek és az MSZP-nek kedvez. Hiába van elvben ötszázalékos bejutási küszöb, ha az átlagos méretű megyékben még 8-10, a kisebb megyékben pedig 12-15 százalékkal sem lehet mandátumot szerezni - hangsúlyozta a liberális képviselő, aki rögtönzések helyett érdemi egyeztetéseket sürget. Az SZDSZ azt javasolja, hogy ne borítsák fel a rendszerváltáskor létrejött modellt: átalakítva, de tartsák meg a vegyes (egyéni és listás) rendszert.

SZDSZ Egyéni MSZP választás listás választókerület Fidesz Gulyás József
Kapcsolódó cikkek