Közélet

Terézvárosi ingatlanügy: Alkotmánybírósághoz fordul a polgármester

Alkotmánybírósághoz fordult alkotmányellenes mulasztás megállapítása és megszüntetése végett Verók István (MSZP), a VI. kerület polgármestere, akit nemrégiben gyanúsítottként hallgattak ki egy terézvárosi ingatlan-eladási ügyben.

A polgármester indítványa szerint a jogalkotó elmulasztotta megalkotni azokat a szabályokat, amelyek az önkormányzati képviselők felelősségét tisztázzák a testületi döntéshozatal során és azt követően, a szavazati joguk gyakorlásához kapcsolódóan - áll az önkormányzatnak hétfőn az MTI-hez közleményében.

A dokumentum szerint a feltételezett mulasztás egyrészt az alkotmányos önkormányzati alapjogokat, másrészt a jogbiztonságot és a zavartalan, fenyegetettségtől mentes képviselői működés függetlenségét is veszélyezteti. Verók István január 20-án sajtótájékoztatón jelentette be: amellett, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, kezdeményezi a Fővárosi Főügyészség kizárását az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan elidegenítése ügyében indult eljárásból, amelynek során a testületi ülésen igennel szavazó nyolc képviselőt - köztük őt, a polgármestert - gyanúsítottként idézték be és hallgatták ki.

Verók István szerint a képviselőket a testületi ülésen leadott szavazataik miatt nem lehet büntetőeljárás alá vonni. A polgármester akkor azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság feltehetően erős politikai nyomásra - az ügyészség utasítására - egy három éve folyamatban lévő ügyben önkormányzati képviselők ellen indított nyomozást, amelyet "büntetőügynek álcáztak, de valójában politikai bosszú". A terézvárosi vezető az említett tájékoztatón az ügy előzményéről annyit közölt, hogy a szóban forgó ingatlant a VI. kerületi képviselő-testület 2004 júniusában hozott döntésével nettó 150 millió forint vételáron elidegenítette, úgy, hogy a befektető vállalta a bérlők elhelyezésének költségét és az épület teljes felújítását.

A leromlott állapotú épület értékesítése Verók István szerint elkerülhetetlen lépés volt, a műemlékvédelmi hatóság kötelezte ugyanis az önkormányzatot a felújításra. Mindez 1,5 milliárdos kiadással terhelte volna meg az önkormányzatot. "Másképpen fogalmazva: a milliárdos kiadás helyett százmilliós bevétel az eredménye a lépésnek" - mondta a polgármester a január 20-i rendkívüli sajtótájékoztatón.

Terézváros polgármester Verók ingatlan
Kapcsolódó cikkek