Közélet

Várja az amerikai hadsereg a magyarokat

Az amerikai állampolgárság gyors ígéretével várja az egyszerű, úgynevezett nem bevándorló vízummal már az országban élőket az Egyesült Államok hadserege.

Egy New York-ban most induló kísérleti programba jelentkezőkkel a hadsereg nyelveket tudókat, illetve egészségügyiként bevethetőket toboroz. A felsorolt 35 nyelv között - amelynek ismerőire a Pentagonnak szüksége van - mindössze négy európai szerepel: a magyar mellett a cseh, a lengyel és az orosz. Ezek mellett a közismertebbek között szerepel még az arab, a kínai, a hindi vagy a perzsa is - írja a Népszabadság.

Egyelőre New York-ban 550 "nyelvészt", országosan pedig 300 egészségügyit toboroznak. Ha az egy éven át futó kísérleti program beválik, a hadseregben - amely átvállalja a legalább 675 dolláros honosítási díjat is - minden hatodik újonc ideiglenesen itt élő külföldi lehet majd a Times szerint, évente 14 ezer önkéntessel.

De a többi haderőnemre is kiterjeszthetik az új rendszert. Katonai illetékesek a képzettség szintjének növelését várják a toborzástól. A nyelveket tudókra például tolmácsként számítanak: a két fő hadszíntéren is háborúzó, Afganisztánban hamarosan 30 ezer fővel bővülő amerikai katonák sokszor a helybéliekkel és szövetségeseikkel is nehezen értenek szót.

hadsereg Times New York
Kapcsolódó cikkek