Közélet

A Hamász vigyáz arra, nehogy elismerje Izraelt

A Hamász és a Fatah Egyiptom közvetítésével tárgyalásokat folytat a leendő palesztin államról. Nehézséget okoz, hogy a Hamász vitatja a potenciális megállapodás szövegét, mivel közvetett módon sem hajlandó elismerni Izrael létezését.

Egyiptom az AP információi szerint két vezető diplomatát küldött az amerikai és európai tárgyaló félhez annak érdekében, hogy a Nyugat egy kevésbé egyértelmű elköteleződést is elfogadjon a Hamász részéről. A Hamász és a mérsékeltebb Fatah több mint egy hete tárgyal arról: hogyan viszonyuljanak a palesztinok és Izrael közötti korábbi megállapodásokhoz.

A kérdés az, hogy Hamász "aláveti magát" ezeknek vagy csak "tiszteletben tartja" azokat. A nyelvezet kulcsfontosságú, mivel a Hamász, amelynek programjában szerepel Izrael elpusztítása, közvetett módon sem hajlandó elismerni a zsidó állam létezését.

Ugyanakkor a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmud Abbász leszögezte: minden, a jövőbe tervezett tárgyalás alapja a korábbi megállapodások elfogadása kell hogy legyen. A közvetítő szerepét betöltő Egyiptom most Brüsszelbe küldte Ahmed Aboul Gheit külügyminisztert és Washingtonba Omar Suleiman titkosszolgálati vezetőt. Ez pedig azt jelzi, hogy a Fatah és a Hamász közötti tárgyalások megakadtak.

Izrael tárgyalás Fatah Hamász Egyiptom
Kapcsolódó cikkek