Közélet

"Arabgyűlölő rasszista" lesz az izraeli külügyminiszter?

Minden jel szerint Avigdor Lieberman lesz az új izraeli kormány külügyminisztere. A radikális politikust arabgyűlölő rasszistának nevezik ellenfelei, mivel több szomszédos országot bombázással fenyegetett.

A támogatói erősembernek tartják, politikai ellenfelei pedig arabgyűlölő rasszistának tekintik a külügyminiszteri poszt várományosát a The Times szerint. Avigdor Lieberman Izrael több szomszédját, köztük Iránt és Egyiptomot is bombázással fenyegette. Utóbbit azért kritizálta, mert Hosni Mubarak elnök soha nem látogatott Izraelbe.

Így nem véletlen, hogy elsőként éppen Egyiptom hívta fel a figyelmet arra, hogy Lieberman külügyminiszterré választása káros lehet a palesztin-izraeli békefolyamatra. Ahmad Abul Ghait egyiptomi külügyminiszter erről Brüsszelben beszélt, ahol a lelassuló Fatah-Hamász tárgyalásokról egyeztet európai kollégáival.

Lieberman korábban többször felhívta a figyelmet szélsőséges politikájára az izraeli parlamentben. Az ország bombázásakor azt követelte, hogy Izrael palesztin kereskedelmi központokat támadjon válaszul. Emellett javasolta, hogy az Izraelben élő arabok tegyenek hűségesküt a zsidó államnak és teljesítsenek katonai szolgálatot.

A Likud vezetője Benjamin Netanyahu nem szívesen adja ezt a kulcs tárcát a szélsőséges politikusnak, ezért továbbra is abban reménykedik, hogy sikerül koalíciós megállapodást kötnie a Kadimával, amely azonban eddig elzárkózott a közös kormányalakítástól.

Izrael Lieberman rasszista külügyminiszter kormány Kadima Likud arab
Kapcsolódó cikkek