Közélet

Az igazi Orion űrhajó a Marsra készül - Fotó

A NASA 1:1 arányú modellel mutatta be az Orion űrhajót, amely 2010-től a Nemzetközi Űrállomásra, később a Holdra, majd a Marsra szállítja az asztronautákat.

Az érdeklődők a washingtoni National Mallban nézhették meg az Orion űrhajó pontos mását. 2010-ben a jelenleg használt űrhajókat nyugdíjazzák, az Orion ekkor veszi át a helyüket.

A Constellation Program keretében a most bemutatott jármű nem csak "menetrendszerinti" járatként közlekedik a Föld és a Nemzetközi Űrállomás között: a tervek szerint a Holdra, majd később a Marsra is szállít embereket – jelenti a Reuters.

Az űrkutatási ügynökség szerint 2020 magasságában nyílik lehetőség a Hold meglátogatására, a Marsot pedig a 2030-as évek közepén érhetik el. Az Orion – küldetésének megfelelően – az Apolló alapján készült, így külsőleg is hasonlít rá. Elődjével ellentétben azonban három helyett hat asztronautát szállíthat.

Don Pearson, az Orion projekt vezetője egyértelműen kijelentette: az űrhajó elsődleges célja a Marsutazás. Csakhogy a Vörös Bolygó elérése legalább három évet vesz igénybe, a hat hónapos út mellett ugyanis meg kell várni, amíg a bolygók vonalba álljanak ahhoz, hogy az űrhajósok újra beléphessenek a Föld légkörében. "Még nem bízunk abban, hogy a berendezéseink kibírnak három évet" – mondta Pearson. A NASA ezért először több utat tervez a Holdra, amelynek során az asztronauták utanként hat hónap alatt kiépítenek egy bázist és gyakorolják a Marsraszállást.

NASA orion űrhajó űrállomás Mars Hold
Kapcsolódó cikkek