Közélet

Bonyolódik a szocialista politikusok indulása körüli helyzet

Jövőre több ismert politikust is hátrahúznak a szocialisták közül Pest megyében

Alaposan megkavarták a képviselő-jelölti paklit Pest megyében a szocialisták. A Népszabadság információi szerint a megyei területi szövetségben már döntöttek arról, hogy az egyéni választókörzetekben kiket indítanak a 2010-es választásokon. A névsorban azonban vannak meglepetések: a volt belügyminiszter, Gál Zoltán, a volt titkosszolgálati államtitkár, Tóth András, a volt sportminiszter, Jánosi György és az országgyűlési képviselő Bóth János sem indul újra saját, elnyert körzetében.

Utóbbiak közül egyedül Tóth András az, aki nem önként lép hátra. Bóth János és Gál Zoltán "megterhelőnek" tartaná az egyéni körzet további képviseletét: előbbi "csak" Vác polgármesterjelöltjeként indul újra, a volt belügyér pedig szívesen maradna ugyan parlamenti képviselő 2010 után is, de csak listás befutóként. Bóth helyén a szocialisták Jakab Zoltán traumatológust indítják, Gál Zoltán körzetében a jelenlegi egészségügyi miniszter Székely Tamást. Szintén visszavonul a politizálástól Jánosi György volt szocialista választmányi elnök és sportminiszter, akinek Pest megyei körzetében Tóbiás József, a szocialista frakcióigazgató küzdhet meg - ő korábban a 16. számú választókerületben (Nagykőrös) mérettette meg magát, de alulmaradt a fideszes Czira Szabolccsal szemben.

Csalódott viszont a választókerületi döntés miatt Tóth András volt titkosszolgálati államtitkár, az MSZP dunakeszi szervezetének elnöke. A politikus - aki korábban Horn Gyula kabinetfőnöke is volt - kész lett volna újrázni, de a 3. számú választókörzetben helyette Fábry Bélát, az MSZP egyik alapító tagját, Fót jelenlegi alpolgármesterét küldik harcba a kormánypártiak.

képviselő indulás Gál Zoltán Tóth András
Kapcsolódó cikkek