Közélet

Csütörtökig eldől, lesz-e előrehozott választás

A hétfői tárgyaláson világossá vált, hogy az SZDSZ és az MSZP számára egy kívülről, nem a szocialista pártból érkező miniszterelnök jelölése a közös pont - mondta a két párt delegációinak megbeszélését követő sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.

A szabad demokraták elnöke hozzátette, hogy elképzeléseik szerint nem csak a miniszterelnök személyének kell változnia, ennél átfogóbb, a kormány egészét érintő átalakításra van szükség. Egy kérdésre válaszolva hozzátette, hogy nem az ő dolga eldönteni, kiknek kellene távozniuk a kabinetből és nem is akar neveket mondani, csupán arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ahogy a miniszterelnök személye is változik, úgy a kormánynak és a kormány programjának is változnia kell. Kitért arra is, hogy úgy gondolják, egy reformelkötelezett kormánynak kell felállnia, amit az SZDSZ a Reformszövetség programja alapján képzel el. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a tárgyaláson egyelőre nem beszéltek konkrétan jelöltekről, de az SZDSZ több személyt is el tud képzelni a kormányfői posztra - írja a bama.hu az MTI alapján.

Arra is kitért, hogy a szocialista párt szombati kongresszusán kéthetes határidőt szabott az új miniszterelnök-jelölt személyének megtalálására. Elmondta, a hétfői tárgyaláson egyetértettek abban, hogy ezt az időszakot le kell rövidíteni. Hozzátette, szeretnék, ha csütörtökig megállapodásra tudnának jutni ebben a kérdésben. Megismételte korábbi kijelentését, hogy ha a két párt nem tudja megoldani ezt a szituációt, akkor "nincs más tisztességes megoldás az ország számára, mint az előrehozott választás". Közölte, hogy a hétfői volt az első hivatalos tárgyalás a két párt delegációi között az ügyben. Természetesnek nevezte, hogy informálisan viszont már beszéltek a helyzetről. Példaként említette, amikor az MSZP kongresszusa előtt Gyurcsány Ferenc tájékoztatta arról, hogy mit szándékozik tenni, illetve azt is, amikor vasárnap "informálisan beszéltünk néhány szót egymással".

Arra a felvetésre, hogy egy korábbi nyilatkozata szerint előbb a programról kívánnak egyeztetni, úgy felelt, hogy a programról és a személyekről is beszélnek, mert ha találnak egy jelöltet, annak is van beleszólása a programba. Leszögezte, hogy az SZDSZ nem kíván részt venni a koalícióban. Kérdésre válaszolva a lehetséges jelölt legfontosabb képességeként az elveszett hitelesség és bizalom visszaállítását említette. Hozzátette, hogy az új miniszterelnök személyének megnyugtatólag kell hatnia a magyar társadalomra és a gazdaságra, illetve a nemzetközi piacokra.

Gyurcsány SZDSZ MSZP előrehozott választás koalícó Fodor
Kapcsolódó cikkek