Közélet

Gyurcsány nem Medgyessy, nem lehet elküldeni világot járni Varga szerint

Az új kormánynak egy feladata lesz, a túlélésre játszás egy báb miniszterelnökkel - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke kedden este Tapolcán, egy időközi választási nagygyűlésen.

Arra játszanak, hogy hogyan tudják a 2010-es választásokig az időt elhúzni - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc nem mondott le, részt akar venni még abban is, hogy ki legyen az utódja - mondta Varga Mihály, megjegyezve: "ő majd az MSZP elnökeként fogja mozgatni a szálakat". Mintha mindez azt készítené elő, hogy Gyurcsány Ferenc hogyan tudja magát a következő hónapokban vagy években újjáépíteni - vélekedett az ellenzéki politikus. Emlékeztetett arra, hogy a Gyurcsány-kormány a "szöges ellentétét csinálta annak", mint amit 2006 tavaszán ígért, s valóban hazudtak - ahogy Gyurcsány Ferenc Őszödön mondta - reggel, éjjel, meg este, és trükkök százait vetették be - idézi a bama.hu a távirati irodát.

Varga Mihály szerint kiderült, hogy "egy Patyomkin-falut, egy művárat építettek", amely mögött nem volt semmilyen valós tartalom. Hangsúlyozta, hogy 18 ezer milliárd forint fölött van az államadósságunk, s egy évben csak a kamatok törlesztésére 1100 milliárd forintot költünk. Ez több mint a teljes évi személyi jövedelemadó befizetés - mondta, rámutatva: a gazdaság mélyponton van, így hiteleket veszünk fel hitelek törlesztésére.

Ezért dobta be a törülközőt Gyurcsány Ferenc, s kezdődött el egy ilyen "végjátékszerű valami" - mondta az ellenzéki politikus.

Gyurcsány Ferenc azonban nem Medgyessy-típus, őt nem lehet elküldeni "világot járni", ő "küzdő típus" és ahogy mondani szokták: "addig tüzelni fog, amíg töltény van" - mondta a Fidesz alelnöke. Szerinte Gyurcsány Ferenc belátta azt, hogy "amit produkált az elmúlt években, az katasztrófa", de azért ott van "a hatalom édes csábítása is". Varga Mihály szerint a tisztességes az lett volna, ha veszi a kalapját és megy, mert belebukott a kormányzásba. Ehelyett azonban ő rész akar venni még abban is, hogy ki legyen az utódja, s majd MSZP-elnökként mozgatja a szálakat - mondta Varga Mihály, megjegyezve: mint ahogyan ismertek Dél-Amerikában a bábkormányok.

Gyurcsány Ferenc néha összevonja majd a szemöldökét, ráncolja a homlokát, ejnye-bejnyét mond, és akkor a miniszterelnök haptákba vágja magát; mintha erről szólna a történet - vélekedett a Fidesz politikusa.

Gyurcsány medgyessy Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek