Közélet

Iskolákat államosítana Hiller a Fidesz támogatásával

Az állam iskolafenntartó szerepét, a javaslatot, amelyet Hiller István hozott nyilvánosságra a közelmúltban, módosításokkal ugyan, de támogatná a Fidesz és az MDF is. Az SZDSZ a lehető legrosszabb megoldásnak tartaná.

Hiller István oktatási miniszter múlt heti javaslatával összecsengő javaslatot fogalmazott meg egy hétvégi lapinterjúban Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány volt oktatási minisztere. Szerinte is lehetővé kell tenni, hogy a kistelepülések átadják iskolájukat az államnak, mert az oktatás léte és minősége nem függhet az önkormányzat gazdasági helyzetétől.

A Népszabadság megkérdezte Pokornit, hogy nyilatkozatát lehet-e úgy értelmezni: az állami szerepvállalás ügye ciklusokon átívelő program lehet? Úgy reagált: a Hiller István által felvetett elképzelés, jelesül az, hogy az államnak nagyobb szerepet kellene vállalnia az oktatásban, önmagában támogatható. Az elmúlt húsz év megmutatta, hogy az állam felelősségvállalása nélkülözhetetlen ezen a területen. A Fidesz várja az iskolákkal, szakszervezetekkel való egyeztetést, majd a konkrét kormányzati javaslatokat.

Pokorni Zoltán megjegyzi: a miniszter most annak bevezetésére tesz javaslatot, "amit éppen ők szüntettek meg hét évvel ezelőtt". Az állami fenntartás most is csak akkor lehet megoldás, ha emelkedik az alapnormatíva, és a kiegészítő támogatások aránya is visszaáll az 2000-2002 közötti szintre. - Ha az állam nem szán jelentős többletforrást ezeknek az iskoláknak, akkor uniformizált szegényiskolák lesznek, ami nem szolgálná az esélyegyenlőtlenség csökkentését - mondta a Népszabadságnak Pokorni Zoltán.

Hiller úgy nyilatkozott, hogy kifejezetten esélykiegyenlítő szerepe lenne az állami tulajdonlásnak, tehát e tekintetben feltehetően találnak közös nevezőtő Pokornival.

kistelepülés Hiller államosít támogat Pokorni önkormányzat iskola állam
Kapcsolódó cikkek