Közélet

Kiszelly: Gyurcsány addig marad a székben, amíg nem látja biztosítottnak túlélését

A szavazók nem látják azt a jövőképet, alternatívát, amit a szocialisták a megszorításokért cserébe nyújtanának – mondta el a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus.

A politikát egyre inkább a matematika határozza meg. Ha megnézzük, az ellenzéknek nincsen meg a 194 fős többsége, ami a parlament feloszlatásához kellene. A Fidesz-KDNP-MDF-SZDSZ képviselők száma csak 190, ami nem elég a feloszlatás kimondásához. Az idő előtti voksolás belátható időn belül nem fog bekövetkezni, feltéve ha a két nagy párt ebben nem egyezik meg, vagy a független képviselők nem járulnak hozzá az új választások kiírásához - mondta a politlógus azzal kapcsolatban, hogy miért nem sikerült feloszlatni magát az Országgyűlésnek - derül ki a napilap interjújából.

Arra a kérdésre, hogy a február végén napvilágra került felmérések egyértelműen bizonyítják, hogy az MSZP nem képes szélesíteni a bázisát, és újra a 2008-as népszavazás utáni szintre esett vissza,  ennek oka a mélyülő válság, vagy az MSZP hibái okozzák ezt, Kiszelly ezt mondta: a visszaesés két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy az MSZP törzsközönségéből is kezdtek lemorzsolódni azok, akik a gazdasági helyzettel elégedetlenek. Az MSZP mind a nyugdíjasokat, mind a közszolgálatban dolgozókat megpróbálja megvédeni, de ez kevés. A másik ok, hogy sokan nem látják, mi az a jövőkép, amiért érdemes a mostani áldozatokat vállalni. Azt lehet látni, ha Gyurcsány jó válságkezelő lenne, akkor már az elmúlt öt évben bizonyított volna. Gyurcsány sem kommunikációs, sem gazdasági szinten nem kezeli jól a válságot, hiszen akkor a forint árfolyama és az állampapírok értékesítése is sokkal jobb képet mutatna.  

Arra a kérdésre, hogy forró március 15-ére számít-e, a politológus ezt mondta: Mindenképpen forró ünnepre. Nagyon nagy az elégedetlenség mind politikai, mind gazdasági téren, amit fokozott a parlament feloszlatásának elmaradása. Gyurcsány Ferenc egészen addig marad a miniszterelnöki székben, amíg nem látja biztosítottnak a politikai túlélését.

Gyurcsány 15 március forró MSZP Kiszelly
Kapcsolódó cikkek