Közélet

Lakható bolygókat keres a Kepler

A NASA asztrofizikai kutatórészlegének igazgatója szerint a Kepler űrszonda alapvetően megváltoztathatja az emberiségről alkotott képünket. A missziót pénteken indítja az űrkutatási hivatal.

A NASA Kepler missziója deklaráltan lakható, a Földhöz hasonló bolygókat keres a Tejúton. A tervek szerint pénteken állítják pályára a teleszkópot, amely – mint a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója fogalmazott – alapvetően megváltoztatja az emberiségnek önmagáról kialakított képét – írja a SPACE.com.

Az űrkutatási hivatal közlése szerint a Kepler célja, hogy élhető bolygókat keressen elérhető távolságon belül és segítsen annak megbecsülésében, hány ilyen bolygó található az univerzumban. A NASA egy nappal elhalasztotta a szerkezet fellövését, miután a múlt héten közvetlenül a kilövés után veszítette el széndioxidmérésre tervezett űrszondáját.

A hatszáz millió dolláros költségű küldetés Johannes Kepler XVII. századi csillagászról kapta nevét, mivel felfedezései alapvetően megváltoztatták az optikáról és a bolygók mozgásáról alkotott képet. Az igazgató szerint ma az ő felismeréseit használjuk arra, hogy megválaszoljuk az alapvető kérdést: léteznek-e odakint a Földhöz hasonló bolygók.

csillagász Tejút NASA űrszonda Kepler asztrofizika bolygó föld
Kapcsolódó cikkek