Közélet

Öngyilkos merényletek és demokratizálódás Pakisztánban

Egy öngyilkos merénylő tizennégy embert megölt és tizennyolcat megsebesített egy mai támadás során. Eközben a kormány közölte: helyreállítja a demokráciát az ország legfontosabb tartományában.

Az öngyilkos merénylő mai támadása során tizennégyen életüket vesztették tizennyolcan pedig megsebesültek. A terrorista célja valószínűleg a lehető legnagyobb kár okozása volt, a hatóságok szerint az akció nem konkrét személy ellen irányult – jelenti az AFP.

Miközben Pakisztánt az al-Kaida és más szélsőséges terrorcsoportok tartják célkeresztben, az ország kormánya engedett az ellenzéknek és visszakaphatja állását egy 2007-ben leváltott bíró - adta hírül az AP. A hivatalos nyilatkozat szerint a kormány mindent elkövet, hogy helyreállítsa a demokráciát az ország legfontosabb tartományában.

Ugyanakkor elemzők szerint a feszültség fennmarad az autokratikus eszközöket is alkalmazó Zardari-kormány és a Benazir Bhutto özvegye által vezetett ellenzék között. Mind a kormánypárt, mind az ellenzék igény tart a Nemzetgyűlés képviselőinek felét Punjab tartományra, amelyet jelenleg kormányzó vezet. A tartományt az ellenzék két vezetője irányította.

merénylő terrorista ellenzék kormány Pakisztán
Kapcsolódó cikkek