Közélet

Suchman: "Nem mondták, hogy Feri, ez nem kóser"

Suchman Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy nyilatkozott: kötelességének tartotta, hogy kimondja sokak véleményét, amikor Gyurcsány Ferenc távozását szorgalmazta.

Az MSZP politikusa szerint a mai frakcióülésen a program sarkalatos pontjait tárgyalják meg és nem személyi kérdéseket. Bajnai Gordon esetleges jelöltségével kapcsolatban úgy nyilatkozott: számára megfelelő miniszterelnök a jelenlegi gazdasági miniszter, de a döntést nem ő hozza meg.

Suchman szerint bár krokodilkönnyeknek tartják majd, de személy szerint kedveli Gyurcsány Ferencet. Mint mondta, kötelességének érezte, hogy szorgalmazza a miniszterelnök távozását, mivel sokak véleményét fogalmazta meg. Hozzátette, hogy a döntést maga a miniszterelnök hozta meg. A politikához bátorság kell és a jelenlegi helyzetért az MSZP is felelős, mivel nem mentek oda korábban Gyurcsányhoz, "nem mondták, hogy Feri, ez nem kóser".

A szocialista politikus szerint a leköszönő miniszterelnök gyors tempót diktált és a baloldal egy része ezt a sebességet nem tudta követni, ezt pedig korábban jelezni kellett volna Gyurcsány Ferenc irányába. Suchman úgy vélte: a miniszterelnök távozása intő jel a többi párt számára is, arra figyelmeztet, hogy el kell kerülni azt a pontot, amikor a társadalom már az egész politikai elitet tartja alkalmatlannak.

A politikus március 27-én nyilatkozott arról, hogy szerinte Gyurcsány Ferencnek az MSZP éléről is távoznia kellene. Úgy fogalmazott: a távozó miniszterelnöknek ki kell vonulnia a politikai folyamatokból. Gyurcsány Ferenc ezt követően lemondott az MSZP elnöki posztjáról, a párt április 5-én választ új vezetőt. A kongresszuson azok a küldöttek voksolnak majd az új elnökről, akik nyolc napja 85 százalékos többséggel álltak mellé.

Gyurcsány miniszterelnök SZDSZ MSZP suchman
Kapcsolódó cikkek