Közélet

Amerikában állítják bíróság elé az elfogott kalózt

Amerikában állítják bíróság elé a héten elfogott szomáliai kalózt - jelentették amerikai hivatalos források.

A tinédzser - idézi fel a BBC - részt vett a Maersk Alabama kereskedelmi hajó elrablásában, melynek során egy mentőcsónakban magukkal vitték a hajó kapitányát, hogy váltságdíjat követeljenek. A négy kalóz közül Abdul Wali Muse, akit most az Egyesült Államokba fognak szállítani, orvosi ellátásért ment a USS Bainbridge amerikai hadihajóra - miközben három társát az ötnapos túszdráma zárásaként mesterlövészek lelőtték.

Muse-t New Yorkban állítják amerikai szövetségi bíróság elé. Az egyetlen zavart életkora okozza, ugyanis egyértelmű adatok hiányában vitatott, elég idős-e már ahhoz, hogy felnőttként állítsák bíróság elé. Az angol hírportál tudósítója szerint kalózkodásért könnyen életfogytig is elzárhatják Muse-t.

Az elfogott kalózokat rendszerint Kenyába küldik, ahol egy nemzetközi megállapodásnak megfelelően egy ideiglenes bíróság ítélkezett felettük (a franciák a minap jelentették be, hogy újabb 11 kalózt állítanak itt bíróság elé). Nemzetközi jogilag azonban még messze nincsen szabályozva a helyzet és sokan egy nemzetközi kalóz-különbíróság felállítását szeretnék.

Abdul Wali Muse maersk alabama kalóz Szomália Kenya mesterlövész uss bainbridge
Kapcsolódó cikkek