Közélet

Az MSZP nem rajong a Bajnai-csomagért? Az SZDSZ igen

Ma délelőtt eljutatta Bajnai Gordon a megszorító csomagjának intézkedéseit a szocialista és a szabaddemokrata képvislőkhöz. A szocialisták "balra tolnák"

Szanyi Tibor az ATV csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy ami eddig a Bajnai-programból ismertté vált, az nem nagyon emlékeztet a baloldali eszköztárra, de bízik a megegyezésben.

A szocialista politikus közlése szerint a szocialista frakcióban formálódik egy "sokkal inkább baloldali alternatíva". Ezek fognak ütközni a csütörtöki délutáni frakcióülésen, ahol részt vesz Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt - tette hozzá.

Minden azon múlik, mennyire lesz rugalmas Bajnai és a frakció - jegyezte meg Szanyi Tibor, aki szerint a szocialista honatyákban lesz kompromisszumkészség. A politikus szerint az IMF-mentőöv birtokában rengeteg eszköz van a takarékosságra és bevételek fokozására. Ugyanakkor Szanyi Tibor bízik abban, hogy a frakció meg tudja győzni a miniszterelnök-jelöltet, megtalálják a kompromisszumot, és sikerül megegyezniük.

Nekünk elfogadható ez az anyag - jelentette ki Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által készített politikai nyilatkozatról.

Ez nem program, hanem azok a költségvetési lépések, amelyekkel a romló helyzetben meg lehet felelni a kihívásoknak. "Ezeket a lépéseket az SZDSZ régóta képviseli, úgyhogy számunkra ez meglepetést nem okoz, ilyen értelemben, azt gondolom, hogy támogathatóak lesznek" - mondta a politikus.

Ismertetése szerint pénteken teszi meg javaslatát az ügyvivő testület, az országos tanács vasárnap dönt a miniszterelnökről és a programról, majd hétfőn a képviselőcsoport is kialakítja álláspontját. Hozzátette, hogy korábban megkapták véleményezésre a szöveg első változatát.

A csomag

A dokumentum összefoglalja azokat az intézkedéseket, amelyeket a parlamentnek még a tavaszi ülésszakon, gyors társadalmi egyeztetést követően meg kell hoznia; ez az állami szférát, a nyugdíj-, valamint a szociális rendszert érinti.

Az állami szférát érintő intézkedések között a kormányt támogató képviselők vállalnák, hogy a számára kifizetett nominális bruttó fizetéseket két évre rögzítik; felülvizsgálják a közszféra 2009. második félévi kereset kiegészítését. Ezek mellett megszűnne 2010-től a közszféra 13. havi juttatása, ehelyett a hiánycél teljesüléséhez és a elvárt növekedéséhez kötött általános "ösztönző kiegészítést" vezetnének be". A tervek szerint csökkentenék az önkormányzati támogatásokat is a hatékonyság növelésével párhuzamosan.

A nyugdíjrendszert több ponton is megváltoztatná az új kabinet: a 65 éves bevezetését az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időponttól gyorsítanák fel, évente hat hónappal emelnék a korhatárt.

A kormányt támogató képviselőknek el kell fogadniuk azt is, hogy a 2009. évi nyugdíjkorrekciót 2010. január elsejére ütemeznék át, a 2010. évi csökkentett nyugdíjkorrekciót pedig elhagynák. Bajnai Gordon tervei között szerepel, hogy az idei 13. havi második részét visszavonnák, 2010-től pedig megszűnne a 13. havi nyugdíj, helyette a hiánycél teljesülése függvényében a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjpótlékot vezetnének be.

Megváltozna a nyugdíj-indexálás, amely szintén a hiánycél teljesülése mellett a GDP elvárt növekedéséhez kötött nyugdíjak reálértékének megőrzését írja elő.

A szociális rendszert is több változás érintené: a táppénz általános mértéke 60 százalékra csökkenne, a családi pótlékot a jelenlegi szinten rögzítenék átmeneti két évre, a jogosultsági korhatárát 23-ról 20 évre csökkentenék, a gyes és a gyed időtartamát pedig két évben maximálnák átmeneti időszakot biztosítva az átállásra. Idén július 1-jétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, a gáz- és távhőár-kompenzációt még ebben az évben csökkentenék, jövőre pedig fokozatosan kivezetnék az energiahatékonysági támogatások fenntartása mellett.

A nyilatkozat három egyéb intézkedést is rögzít: a kormány csökkentené a közösségi közlekedés támogatását, mérsékelné a közmédia támogatását, illetve csökkentené az agráriumnak juttatott, uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatásokat.

A dokumentum szövege szerint a képviselők az ország iránti felelősségtől vezetve aláírásukkal vállalják, hogy a válságkezelő program végrehajtásához az Országgyűlésben megteremtik és biztosítják a felelős többséget; az intézkedéseket megszavazzák, és azokhoz módosító indítványt kizárólag a kormánnyal történt előzetes egyeztetést követően nyújthatnak csak be.

A szocialista frakció tagjainak a nyilatkozatot aláírva a vasárnapi miniszterelnöki jelöltről döntő kongresszusig kell visszajuttatniuk Bajnai Gordonhoz, az SZDSZ-frakció tagjai hétfői ülésükön döntenek a nyilatkozat támogatásáról.

Bajnai Gordon SZDSZ MSZP horn csomag Szanyi Tibor
Kapcsolódó cikkek