Közélet

Bevetésen a D9-es buldózer - Izraeli háborús csodaeszköz?

Izrael már az 1960-as évek óta használja harci bevetésekre a D9-es buldózereket, ezek a szerkezetek rendszeresen előfordulnak a frontvonalban is. Ugyanakkor mindig is problémát jelentett a gépek karbantartása.

Ezzel sok adminisztrációs akadályt is megoldottak, továbbá a harctéren szerelést vállaló szakembereknek – akik ezáltal az életüket is kockáztatták – pluszpénzt ajánlottak fel. Ez többek között annak is köszönhető, hogy igazából sosem volt elegendő üzemben lévő D9, amelyekkel biztosítható lett volna a katonák kiképzése a buldózerek javításához. Probléma esetén civilek vagy a Caterpillar alkalmazottai oldották meg a felmerülő problémákat - írja a www.magyar-mernok.hu.

A 62 tonnás páncélozott D9 buldózer fontos szerepet töltött be a városi hadviselés során. Az amerikaiakhoz hasonlóan, az izraeliek is alkalmazzák azt a taktikát, hogy épületek falának berobbantásával jutnak be a helyiségbe.

 

A D9 további lehetőséget nyújt, hiszen számára nem jelent komolyabb akadályt egy-egy házfal áttörése vagy az épület megrongálása. A nagyobb hatékonyság érdekében az izraeli katonák egy gépfegyvert is rögzítettek a buldózeren, sőt a páncélozás révén a szerkezet akár a nagyobb útszéli bombáknak is ellenáll.

Izrael katona buldózer
Kapcsolódó cikkek