Közélet

Bokros: Ez a sztálinista voluntarizmusra emlékeztető gazdaságpolitika volt

Alapvető szükség a kiadások csökkentése, a költségvetés hiányának 3 százalék alatt való tartása – szögezte le Bokros Lajos az ATV-ben.

A közgazdász szerint nemcsak a nemzetközi piacoknak, hanem a belföldi piacoknak, a magyar megtakarítóknak is vissza kell nyerni a bizalmát.

Szerinte eleve nem szabadott volna előállni a Medgyessy-féle 100 napos programmal, ami mintegy bekódolta Magyarországra a válságot. Bokros úgy véli: a magyar politikai osztály zöme az egész évtizedet elvesztegette. „Elhitették az emberekkel, hogy mindent lehet, csak akarni kell: ez a legrosszabb sztálinista voluntarizmusra emlékeztető gazdaságpolitika” – tette hozzá.

A professzor a műsorban kifejtette: a mindenkori kormánynak nem pusztán a hiány-százalékot kell keretek között tartani, hanem szükség van – ahogy a Reformszövetség elmondta – a jövedelem-újraelosztás radikális csökkentésére is.

„Arról lehet vitatkozni, hogy a jelenlegi 50 százalékról 42-re, vagy 40-re. A 8 százalékpont is nagyon komoly csökkenés: a magyar bruttó hazai termék – számoljunk egyszerűen – 25 ezermilliárd forint, ennek 8 százaléka 2000 milliárd. Nagyon sok pénz” – mondta.

megszorítás bokros professzor csomag válság
Kapcsolódó cikkek