Közélet

Fodor: nincs tolerancia, nincs kegyelem!

Érdemes elfogadnunk a másikat, a másként gondolkodót, de van az elfogadásnak határa, ez pedig a demokratikus értékrend - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szerdán Veszprémben, egy fotókiállítás megnyitóján.

Akik ugyanis a demokráciával, a másik ember méltóságával vagy életével szemben lépnek fel, azokkal szemben nincs tolerancia, "ott nyilván nincs kegyelem, ott a leghatározottabb fellépésre van szükség" - hangsúlyozta a liberális politikus. Fodor Gábor szerint "Magyarország elérkezett ehhez a határponthoz", ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nagyon fontos megtalálnunk "a közöset abban, amik vagyunk". A liberális politikus szerint látni kell azt is, hogy van a közös gondolkodásnak "egy olyan határa", amelyen túl csak rombolni lehet mindazt, "ami minket összeköt, fölemel és ami minket az európai politikában, gondolkodásban és kultúrában elhelyez" - idézi a távirati irodát a BAMA.

Az SZDSZ vezetője szerint, ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk, "milyen módon erősödnek a szélsőségek, a szélsőséges politikai megnyilatkozások Magyarországon". Mint mondta: az európai parlamenti választásoknak nem csak az a tétje, hogy ki fog kijutni, hanem az is, hogy milyen Magyarország az, amit képviselni akarunk Európában. Feltette a kérdést: milyen értékrend az, amit képviselni akarunk? "Mi egy olyan értékrendhez kérjük a segítséget és a támogatást, amely értékrend a harmadik erővé tud válni Magyarországon" - mondta az SZDSZ elnöke.

Szerinte ugyanis a nagy jobboldali, valamint a szocialista párt mellett a harmadik erő politikai pozíciója igazából még eldöntetlen Magyarországon. Nem szeretnénk azt, ha Magyarországon olyan harmadik erő lenne ebben a pozícióban, "mint a Jobbik vagy szélsőjobb", amely szélsőséges kijelentéseket tesz, szítja az ellenségeskedést - mondta Fodor Gábor, hozzátéve: amely nem abból indul ki, hogy "egy a magyar", hanem abból, hogy különbözőek a magyarok.

Az ellenségeskedés szítása szétveri a nemzetet - figyelmeztetett a liberális politikus, rámutatva: a józan gondolkodásmód, a demokratikus normák melletti kiállás viszont összetartja. Az európai parlamenti választáson is az a célunk, hogy azt mutassuk meg, ami közös Magyarországon - mutatott rá, hozzátéve: "ennek a közös képnek", a szabadság, a szolidaritás melletti kiállásnak, a gyűlöletmentes és az együttműködésre, toleranciára épülő Magyarországnak kell lennie". Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti képviselője is azt hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján, hogy összefogásra és együttműködésre van ma szüksége Magyarországnak.

Mint mondta: Európát az tette sikeressé, hogy meg tudta találni a helyes egyensúlyt a versengés és az együttműködés között. Magyarország szerves része az Európai Uniónak, s a problémáinkra, a válságból való kijutásra az unió segítségével tudunk megoldást találni - vélekedett az SZDSZ EP-listájának vezetője.

Fodor Gábor és Szent-iványi István ezt követően megnyitotta a 27 ország ezer arca elnevezésű fotókiállítást. Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: ez a kiállítás is arra hívja fel a figyelmet, hogy "mi, magyarok egy nemzethez tartozunk". Noha különbözőek vagyunk arc, kor, gondolkodás, felfogás tekintetében, de mégis csak van, ami összeköt minket, "ez pedig a magyarságunk" - mondta a liberális párt elnöke.

tolerancia SZDSZ kegyelem Fodor
Kapcsolódó cikkek