Közélet

Hatalmas jégtömbök szakadtak le az Antarktiszon

A Wilkins jégtakaró az 1990-es évekbe kezdett pusztulni, de az áprilisban leszakadó tömbök nyomán új repedések keletkeztek rajta az Európai Űrügynökség felvételei szerint.

A tudósok a jégtakaró pusztulását figyelve arra figyelmeztetnek: akár az egész, mintegy 3 366 négyzetméteres jégtömb leszakadhat az Antarktiszról. A Wilkins jégtakaró a kilencvenes években kezdett pusztulni, a szakértő szerint addig egy jéghíd kapcsolta össze, amely a Charcot-sziget és az Antarktisz között húzódott.

A múlt évben két hatalmas tömb szakadt le belőle, idén április elején pedig összesen 330 négyzetkilométernyi jégmennyiséget veszített el – jelenti az AP. A tömb össztömegének 14 százaléka semmisült meg tavaly. A tudósok szerint a következő pár hétben akkora jégmennyiség szakad majd le, amely Luxemburg területének kétharmadának felel meg.

A pusztulás komoly következményekkel járt: az Európai Űrügynökség felvételei szerint a Wilkins jégtakaró elsüllyedése nyomán új repedések keletkeztek és egy hét alatt mintegy 700 négyzetkilométernyi jég omlott a tengerbe. A British Antarctic Survey kutatója szerint nem kétséges, hogy a változás oka a globális felmelegedés.

A jégtömbök leszakadása önmagában nem emeli a tengerszinten (ezek korábban is a vízben lebegtek), viszont emiatt gyorsabban ömlenek a tengerbe a gleccserek, ami viszont növeli a tengerszintet.

jégtömb antarktisz tengerszint felmelegedés gleccser
Kapcsolódó cikkek