Közélet

Kiáltványt vittek Sólyomnak a választást követelő demonstrálók

Kiáltványt juttattak el az államfőnek a vasárnap délután a Hősök terére szervezett civil demonstráció résztvevői, akiknek létszáma mintegy huszonötezerre duzzadt a rendezvény kezdete óta.

A kiáltványt motorosok vitték el a Sándor-palotához, akik visszatérésükkor annyit mondtak, hogy a köztársasági elnök megbízottja átvette a dokumentumot. A Civil Összefogás Fórum által meghirdetett tüntetésen még ezt megelőzően felolvasták az említett kiáltványt, amelyben az előre hozott választásokat, a közélet tisztaságának helyreállítását, a közbiztonság megteremtését, a nemzeti jelképek tiszteletben tartását, a családok és a gyermeknevelés kiemelt megbecsülését, a magyar föld és otthonok védelmét követelik - írja a bama.hu az MTI alapján.  

A szónokok szerint meg kell akadályozni, hogy április 14-én Bajnai Gordon személyében megválasszák Magyarország új miniszterelnökét, és számon kell tőle kérni, Gyurcsány Ferenccel együtt, az ország tönkretételét. A tömeg erre hosszasan skandálta, hogy "börtönbe". "Nem bízhatják olyan emberre Magyarország sorsát, aki több mint ötszáz család életét tette tönkre" - utalt egy másik szónok az árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató emberek előtt az egykori Hajdú-Bét Rt. ügyére, amelyben szerintük Bajnai Gordon volt "a fő ludas".

A szervezők a színpadról azt közölték, a résztevők száma meghaladta a 200 ezret. A BRFK szóvivője a résztvevők számáról nem kívánt az MTI-nek nyilatkozni, annyit azonban megjegyzett, hogy reálisnak tartja a távirati iroda becslését. A Hősök tere egyébként zsúfolásig megtelt a demonstrálókkal, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok lépcsőin is szimpatizánsok állnak, a tömeg a tér előtti Dózsa György utat, illetve az Andrássy utat a Bajza utcáig megtöltötte. A megmozdulásra idősek, fiatalok, kisgyermekes családok is érkeztek, vidékről és a határon túlról buszokkal, szervezett formában is jöttek demonstrálók. A Városligetben és a Hősök tere környékén jelentős rendőri egységek várakoznak, a Dózsa György út és az Andrássy út forgalmát elterelték.

államfő demonstráció választás kiáltvány Hősök tere
Kapcsolódó cikkek