Közélet

Látott már sétáló gélt? - Klikk a videóhoz!

A tokiói Washeda Egyetem kutatói különleges anyagot mutattak be: a különböző polimerekből összeállított gél a kémiai hatások változásával együtt változtatja tulajdonságait, ez pedig hernyószerű mozgást eredményez.

A japán kutatók a Belousov–Zhabotinsky (BZ) reakció nevű törvényszerűségre építve készítették el a "sétáló gélt", amely elektromos stimulálás nélkül, magától mozog – írja a NewScientist.

A BZ reakció névvel jelzett anyagokra jellemző, hogy összetevőik koncentrációja szabályos időközönként változik, ez a változás a lenti videón látható érdekes mozgás kiprovokálása mellett másra is használható. Mivel a változás periodikus, akár egyfajta "kémiai agyként" is használható.

Az elektromosságot nem igénylő mozgás a kémiai robotok jövőbeni létrehozására mutathat. A hagyományos robotokkal szemben ezeknek nincs szükségük bonyolult vezérlőrendszerre, tehát sokkal biztonságosabban használhatóak.

A jelenség korábban is ismert volt, de ez az első alkalom, hogy segítségével önállóan mozgó anyagot hoztak létre. A korábbi esetekben ugyanis a gél oszcillációja nagyon kicsi volt az anyag teljes méretéhez viszonyítva.

A most bemutatott "példány" még csak egyenetlen felületen képes mozogni, de a csapat már új verzión dolgozik. A később létrehozandó "gél-robot" egyenesen fekszik majd a sima felületen és féregmozgással halad előre.

A videót megtekintheti itt

kémiai videó gél Japán elektromosság robot
Kapcsolódó cikkek