Közélet

Négy halott! Videó a holland ámokfutó suzukisról

Tudatosan cselekedett az ámokfutó, de terrortámadásról nem beszélnek - derül ki a mai, hollandiai események kapcsán. Négyen meghaltak, öten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek.

Csütörtökön délelőtt Apeldoorn 155 ezres városában vonult fel a holland királyi család, amikor az ünnepi menetbe hajtott egy fekete Suzukival egy ámokfutó - idézi fel a Spiegel Online és a NZZ Online.

Nem tudni, hogyan tudott a jármű túljutni a kordonokon, igaz, ekkorra már roncsolt állapotban volt. A királyi buszt alig vétette el, majd nagy sebességgel egy emlékműbe ütközött. Mintegy 80-100 km/h-s sebességgel eközben több embert elsodort, "katapultált a levegőbe" motorháztetőjével.

Embedded video from CNN Video

Szemtanúbeszámolók szerint a gépjármű egyenesen a királyi család buszát vette célba, és csak azért nem ütköztek, mert a busz éppen bevett egy kanyart. Az apeldoorni polgármester elmondta: négyen vesztették életüket a balesetben. Egy jogi szóvivő megerősítette, hogy "tudatos tett"-ről van szó, de nyilvánvalóan nem terrortámadásról. Az ámokfutó a balesetben megsérült, rendőrségi őrizetben van.

A helyi ünnepségeket félbeszakították, a rotterdami megemlékezéseket lemondták; várhatóan Hollandia-szerte követik majd a városok a példát. Ennek ellenére Amszterdamban az emberek továbbra is az utcákon vannak az ünnep alkalmából.

A királynő napja (koninginnedag - Queensday) holland nemzeti ünnep, a hollandok egyik legkedvesebb ünnepe. 1889 óta emlékeznek meg ekkor a királynő születésnapjáról. Világszerte megünneplik, nagyon sokan ilyenkor külön hazautaznak az anyaországba.

Hollandia Szuzuki királynő koninginnedag Rotterdam
Kapcsolódó cikkek