Közélet

Négy kabinet lesz a Bajnai-kormányban is

Bajnai Gordon kormányában is négy kabinet működik, hasonlóan mint elődjénél, Gyurcsány Ferencnél - derült ki a Magyar Közlöny legutóbbi számból. Az erről szóló rendeletet Bajnai Gordon írta alá húsvét hétfőn - még a miniszterelnök helyetteseként.

Négy kabinet működik Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt: a kormánykabinet, a gazdasági, a nemzetbiztonsági és a társadalompolitikai kabinet. A korábbiakhoz képest változás, hogy Kiss Péter, aki eddig a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) vezetőjeként irányította a társadalompolitikai kabinet, ezt most a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszterként teszi. A többi kabinet ugyanabban az összetételben működik tovább.

A kormánykabinet közreműködik a kormány általános politikájának meghatározásában, és állást foglal, irányt mutat a kiemelkedő jelentőségű szakpolitikai kérdésekben, vitás ügyekben. Ez a testület hetente ülésezik, lényegében előkészíti a kormány üléseit. A kormánykabinetet a miniszterelnök vezeti, rajta kívül tagja a másik három kabinet vezetője, és két miniszter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Molnár Csaba, illetve a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, akinek személyét még "keresik". Egy kormányrendelet szerint őt addig a Hónig Péter közlekedési tárcavezető helyettesíti - írja a bama.hu az MTI alapján.

 

A gazdasági kabinetet Oszkó Péter pénzügyminiszter, a nemzetbiztonsági kabinetet pedig a titkosszolgálatotokat irányító Ficsor Ádám vezeti. A kormánykabinetnek az MSZP-frakcióvezetője is állandó meghívottja, miután azonban Lendvai Ildikó távozott a képviselőcsoport éléről, ő kikerült ebből az egyeztető testületből.

Az ezzel egy időben megjelent másik kormányrendelet azt rögzíti, hogy az új, a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter - azaz társadalompolitikai miniszter - milyen feladatokat lát el. Kiss Péterhez tartozik e rendelet szerint a társadalompolitikai, a kormányzati társadalmi kapcsolatok összehangolása, a nemzetpolitika és a kisebbségpolitika.

A tárca nélküli miniszter javaslatot tesz a kormánynak a társadalmi partnerekkel való egyeztetés programjára, összehangolja a társadalmi párbeszéd intézményrendszerében a kormányzati álláspontot, s kapcsolatot tart kormány társadalmi partnereivel. Kiss Péter a munkatársaival a Miniszterelnöki Hivatalból már át is költözött a Földművelésügyi Minisztérium épületébe.

A miniszteri kabinet Molnár Károly korábbi kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter irodáit foglalta el. Ez a poszt az új kormányban megszűnt. A Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtöki száma rögzíti, hogy a kormányfő négy államtitkárt nevezett ki a Miniszterelnök Hivatalba: Csizmár Gábort - aki a MeH államtitkára volt, Szigetvári Viktor kabinetfőnököt, Baja Ferencet, a korábbi infokommunikációért felelős kormánybiztost és Tordai Csabát.

Bajnai Gordon miniszter kormány kabinet
Kapcsolódó cikkek