Közélet

Szabadlábra kerülhet a bankár - kifizette a 100 millió eurós kauciót Meinl

Miután V. Julius Meinlt előzetes fogságra ítélték, szinte azonnal megjelent a 100 millió eurós (majd 30 milliárd forintos) kaució a tartományi bíróság számláján.

A bécsi ügyészség szóvivőjét idézi a Standard: miután a bécsi bíróság úgy ítélte meg, hogy nagy a veszélye az üzletember menekülésének, szerda este előzetes letartóztatásba helyezte. Mégis még csütörtök este ismét szabadlábra kerülhet Meinl, miután sikerült megszereznie a 100 millió eurónyi kauciót szabadon engedéséért. Most már csak azt vizsgálják, nem visszahívható-e a számláról az összeg.

A szabadlábra helyezés további feltétele, hogy a bankár leadja - brit - útlevelét, valamint mindenkori tartózkodási helyéről folyamatosan tájékoztatja a rendőrséget. Amennyiben megszegi az előírásokat és például külföldre szökik, elveszíti a lehelyezett kauciót.

A kauciós megoldásra azért ad lehetőséget az osztrák jogrendszer, mert Meinl fogvatartását egyetlen dolog indokolta: menekülésének veszélye. Ezt egy osztrák lap szerint az alapozta meg, hogy magánrepülőgépe teletankolva, startrakészen ott áll a schwechati repülőtéren.

Egyelőre nem tudni, honnan sikerült a bankárnak az összeget előteremtenie; a feltételezések szerint magánforrásról lehet szó.

Julius Meinlt egyebek mellett a befektetők félrevezetésével, hűtlen kezeléssel vádolják ; többek között az ingatlanügyletekkel foglalkozó Meinl European Land - ma Atrium Real Estate - visszavásárlásával kapcsolatban.

Meinl European Land kaució előzetes Julius Meinl 100 millió euró Atrium Real Estate
Kapcsolódó cikkek