Közélet

Videójáték-függőség - Tízből egy gyerek érintett az USA-ban

Az Iowa State University által ma közreadott felmérés eredményei szerint csaknem igaz, hogy, tízből egy amerikai gyerek krónikus videójáték-függőségben szenved.

Douglas Gentile jelentésében úgy fogalmaz: az 1 178, nyolc és tizennyolc év közötti résztvevő megkérdezésével végzett felmérés azt mutatja, hogy a videójátékfüggőség létező probléma. Tízből majdnem eléri az eléri az egyet a függők száma, a krónikus játékosok pedig a való életben is megérzik a függőséggel kapcsolatos problémákat – írja az AFP.

A megkérdezett fiatalok csaknem 90 százaléka játszik videójátékkal, a fiúk hetente átlag 16,4 órát, a lányok 9,2 órát. A résztvevők 8,5 százaléka tekinthető patológiás esetnek, vagyis olyan személynek, aki a tizenegy pszichológiai vagy szociális zavar közül hatot mutat.

A kutatás vezetője leszögezte: bár a "beteges" játékosok aránya magasnak tűnhet, megfelel a más országokban végzett hasonló kutatások eredményeinek. A felmérés szerint a gyerekek elsősorban a házimunka helyett választják a játékot.

A megkérdezettek negyede ült a konzol előtt a házifeladat megoldása helyett és ugyanennyien válaszolták azt, hogy a problémák elől menekülnek a videójátékokhoz.

Az alanyok ötöde saját bevallása szerint rosszabbul teljesített a munkahelyén vagy az iskolai vizsgákon a videójáték miatt. Gentile kiemelete: a patológiás játékhajlam biztosan gondot jelent az iskolában, de legalább ekkor az esély a fordítottjára, vagyis arra, hogy a gyerekek a meglévő iskolai feladatok elől menekülnek a játékba.

függőség pszichológia betegség konzol videójáték szociológia
Kapcsolódó cikkek