Közélet

A válság nyertese: a maffia!

Tovább növelhetik vagyonukat és befolyásukat a gazdasági válságot kihasználva az olaszországi maffiacsoportok. A legális üzleti szférával szemben nem hitelekkel, hanem készpénzalapon működő bűnszervezetek könnyen felvásárolhatnak hitelszűke miatt megszorult vállalkozásokat.

A problémára a közelmúltban Giorgio Napolitano köztársasági elnök is felhívta a figyelmet, Silvio Berlusconi kormánya pedig törvénymódosításokkal bővíti a rendőrség és az ügyészség mozgásterét. Például megkönynyítették a bűnözői csoportok vagyontárgyainak lefoglalását.

Ennek köszönhetően például Roberto Scarpinato államügyész 2,7 milliárd euró értékben foglalt le a Szicília szupermarketkirályaként emlegetett Giuseppe Grigoli tulajdonában lévő cégeket, épületeket és földterületeket. Az olasz központi bank a pénzmosás elleni szabályok szigorítását tervezi, mivel úgy véli, a kereskedelmi bankok figyelme lankadt e területen.

Ezek azonban csak szúnyogcsípések a becslések szerint 130 milliárd euró éves bevételű, több mint 50 százalékos haszonkulccsal dolgozó itáliai maffiaklánoknak. A három legnagyobb bűnszervezethez – a szicíliai maffiához, a nápolyi camorrához és a kontinens legnagyobb kokainforgalmazójának számító calabriai ’ndranghetához – tavaly becslések szerint 70 milliárd euró folyt be.

A maffia vezetői nem csak arra használják fel a válságot, hogy csődközelbe jutott cégek felvásárlásával tisztára mossák a pénzüket. A hitelforrások elapadásával egyre több vállalkozó szorul illegális kölcsönök felvételére. Ezekért most már akár 730 százalékos éves kamatot is elkérnek a bűnözők – állítja az SOS Impresa nevű római vállalkozói szervezet.

maffia Berlusconi Olaszország Calabria camorra válság
Kapcsolódó cikkek