Közélet

Debreczeni: Pécs után sehol senki nem győzhet

Szili kampánya - egyfajta populista ízű politikai pacifizmus jegyében - a "megbékélésre", a "közös cselekvésre", az "összefogásra" épült. Ez abból is következett, hogy az ő népszerűsége jelentős részben ama pulpitus tekintélyén alapul, amelyen ül: amely a Házban csatázó képviselők, az "acsarkodó, kisszerű viták" fölé magasodik – írja Debreczeni József a Népszavában.

Másrészt következett abból, hogy pártja megítélése igen rossz: épp ezt remélték ellensúlyozni őáltala, s azzal, hogy az MSZP-ről szinte szó se esett. (Az övéi bírálatát most a tőlük való távolságtartás vette át.)

Debreczeni szerint nem mondhatjuk, hogy mindez hatástalan volt. Hisz maga Szili is arra hivatkozhatott a végén, hogy emelt fővel vállalható az eredmény, mert - noha vesztett - kétszer annyi voksot kapott, mint amennyi támogatást országosan a pártjának mérnek a közvélemény-kutatók. Nyakó szóvivő még rátett egy lapáttal: "ez annak a jele, hogy ugyan most Pécsett a papírforma győzött, de bízhatunk az őszinte szó erejében, az összefogás gondolatában".

Épp az ellenkezőjét jelzi. Mert ha ez a pártpolitikai értelemben "sumák" kampány (amit eszemben sincs morálisan kifogásolni, de "őszintének" semmiképp sem nevezném) - amelyet csakis Szili személyére szabva lehetett prezentálni - itt és most csak ennyire volt elég, akkor ez korántsem optimizmusra ad okot a jövőre, illetve az országos választásokra nézve. Hanem a legmélyebb pesszimizmusra - írja a Népszavában Debreczeni József.

Mert ha így, specifikus körülmények között, a duplája jött be annak, ami a pártnak dukál (ez is fájdalmasan kevésnek bizonyult!), akkor normális esetben és általánosan ennek csak a felére lehet számítani. Mert az MSZP jelöltjei zömmel nem szocialista fellegvárakban indulnak majd. Mert hírül se jut nekik annyi koncentrált erőforrás; pénz, paripa, fegyver; továbbá SZDSZ-es és MDF-es előzékenység, mint amennyi Szilinek jutott. És mert zömmel (no, persze…) korántsem lesznek majd olyan kiváló jelöltek, mint amilyen ő volt.

Akinek mostani vereségéből - józan számítással - bizony az következik, hogy az MSZP a következő országos választásokon egyetlen egyéni körzetben se tud majd nyerni! Nota bene: 1990-ben - mikor mindösszesen 33 mandátumot szerzett - nyert egyet. Az akkori házelnök, Szűrös Mátyás révén. (Aki - legalább ideiglenesen - köztársasági elnökké is válhatott.) Ő még győzött egyéni képviselőjelöltként; mai utóda - a polgármesteri kudarcból ítélve - már nem fog. (Németh Miklós függetlenként nyert egyéniben, be sem ült az MSZP-frakcióba.) "Pécs után győzhet-e valahol valaki? Még egyszer mondom: senki. Sehol az országban" – szögezi le Debreczeni József.

MSZP Debreczeni választás Fidesz Szili Pécs kampány
Kapcsolódó cikkek